01 January 2015

2 Abad

Ever last my love 2014

Goodbye my heart 19teen

Welcoming not single

Hahaha.

Duka semalam baling belakang jauh jauh. Bila terhempasnya QZ, bila hancurnya MH17, bila hilangnya MH370, bila langit sudah lama tidak menangis dan kini bila langit tidak pernah berhenti menangis. Masya'Allah.

Dah dua abad aku hidup. Entah apa corak dua abad ni pun aku sendiri tak tahu. Sama ada lebih hitam atau putih itu pun aku tak tahu. 

Kelas Aqidah hari tu, ustazah minta tolong lukis gambar kereta. Component paling penting, side mirror and cermin belakang. 



Baru aku tersedar *k, hebat mana dan cantik mana kereta tu, memang akan ada component penting tu. Tujuan?

" Side mirror tu, nak kita toleh kiri kanan, sebelum masuk simpang, nak reverse, nak berhenti, kita nak jaga diri kita and kereta kita"

"Dah nampak main point sebenar?" Hehehehe, confirm jiwa anda tersentak. InsyaAllah lah~

"Siapa pun kita, benda yang lepas itu sebenarnya membantu guide perjalanan kita di masa depan. Tiada istilah 'jangan toleh belakang lagi' 'never look back' "

Sebab tu, Allah hadiahkan kita mukjizat Alquran. *nangesss* 

"Inilah ayat-ayat Al-Quran yang mengandungi hikmah" [31:2]

"Sad, demi Al-Quran yang mengandungi peringatan [38:1]

"Hikmah..."

"Peringatan..."

sendiri fikir, sendiri rasa nak menangis. Bila fikir balik, berabad duduk lama kat dunia, tapi sikitpun buku amal tak tebal, takde guna. Mati tiada guna, hidup juga tiada guna.

Selagi ada hidup, selagi itu ada harapan :)

Welcome 2015
Happy 20

No comments:

Post a Comment