18 November 2014

king of drama

K lol lah nama tajuk hari ni. haha.

nak kongsi satu fact about myself.

haha. Actually, hco suka tengok drama or movie.

Orang selalu pandang, budak remaja perempuan sekarang suka tengok korean drama. kan? wt. Tapi betullah. haha XD

Orang suka tengok cerita diorang maybe sebab value of love. dia punya cintan cintun tahap jiwang gigabite punya. Dia punya drama sedih tahap maksimum punya. Dia punya hensem n cantik tahap kritikal punya. Dia punya bahasa super duper cun punya.

If tengok drama diorang --  aku paling suka layan yang about school ,action, suspen, investigation, joseon palace n family. Fewwwwww~ dia punya moral dia fewww~

Salah satunya :

1 - Master of Study
Fewww~ Feww~  :'D

WIttwitt, tengok mula2 dia ajar subject math, macam mana master tu ajar student dia. if laaa, aku boleh belajar macam tu.
Mula2 tengok master dia ajar buat nota macam mana-- nota bentuk pokok tu-- haha, memang superb.
And the daebak point is, student yang orang kata otak slow, tapi spirit student tu sendiri nak capai kejayaan, nothing imposible.
Bila ada satu scene tu, bila cikgu diorang menangis bersungguh-sungguh sebab master dia dulu dah meninggal. and dia tak sempat jumpa saat last master dia takde.

"Sebab saya bawa awak semua datang sini (tmpt pengebumian) ialah, nak tunjukkan nilai sebenar seorang cikgu" haha

2 - School 2013
Cerita pasal, friendship. yang 3 tahun terpisah. Berpisah dalam keadaan dendam. Haha, teringat novel Sinergi.Lepastu, ada lah scene scene yang sedeh bila diorang gaduh tapi sebenarnya, masing masing hati ada taman :')
Bila seorang cekgu yang tak pernah putus berusaha untuk tarik minat student dia belajar, even cederakan diri dia sendiri. even melibatkan polis. even sampai dia terpaksa dibuang kerja. Dan akhirnya, student diorang pun minat nak belajar, lepas tengok cekgu diorang berusaha bersungguh-sungguh.

3 - Dream High II
Bila seorang student mempunyai cita-cita, tapi dipandang enteng oleh guru-guru. "Salah ke nak ada cita-cita?" :'(
Bila mereka yang dari kelas B dibandingkan dengan kelas A. Dan bila  kelas A dan B akhirnya bersatu menjadi satu team. :')

4 - TMTES
The Moon That Embraces The Sun. Joseon palace punya tempat. Ok, ni cerita pasal love lah. Tapi love tu tolak tepi. Cerita best sebab pasal penyiasatan. Bila first love dia hilang ingatan, dan dan dan. hah!
Nilai friendship dia best! Bila 3 sekawan membawa haluan sendiri tanpa memutuskan nilai persahabatan. Bila masing- masing bekerja di bawah istana. UN - swordsmanship kepada King, dimana King tersebut adalah adik kepada Yang Meong Prince (abg KIng yang kena buang) dan jugga sahabat baik kepada UN jugak.
Heo Yeom -Jadi cikgu kepada King. dan Yang Meong Prince - Kaki travel, bila dah kawan2 kerja bawak adik sendiri,

Tapi, bila Heo Yeom n Yang Meong Prince duduk lepak, and UN datang, "Awak dtang sini sebagai kawan, atau suruhan Raja" hahaha, ayat diaa~

Certita TMTES ni, kalau layan, memang kena tengok satu hari. Sebab nak tunggu episod seterusnya, memang tak boleh tunggu. haha. cerita ni jugak, aku layan dah sejuta kali. and get ready tissue, towel or baldi. rasa tisu tak cukup nak lap air mata. better sediakan towel besar n tebal. 

takat ni, tu jelah yang bagi aku TOP. banyak lagi, tapi banyak value of love :* hahahaha.Korea punya drama, value of love memang sweet. tapi bahaya. Pengaruh kuat nanti --

Itu bab drama lah. Kalau movie, aku suka layan cerita orang puteh. Paling best layan The Maze Runner pehh. tak macam nak melompat aku layan cerita tu.. cerita pasal sekumpulan 'org kampung' lah kot, nak escape dari tembok sesat yang besar yang dibina keliling diorang, Minho merupakan pelari yang keluar ke tembok sesat untuk cari jalan keluar dari situ. Kalau termasuk dalam pagar tu sampai malam, jangan harap nak keluar! Thomas -- budak baru. Jadi runner dengan minho, dan dia berani untuk bla n bla.

last-last -- jeng jeng jeng. haha.

But, seriusly, layanlah cerita yang mempositifkan diri. Kalau cerita tu memudaratkan diri or menyesatkan diri...tinggalkanlah. If bawa pengaruh kuat, sampai tampal gambar pelakon ke, apa ke, tinggalkan lah. Ok ? :D

No comments:

Post a Comment