19 April 2014

Otak Di Lutut

Assalamualaikum
Hello
Annyeonghaseyo

Entah, hari ini aku nak berbicara.
Mungkin juga esok aku mahu berbicara.
Atau mungkin juga tulat.

Persoalan demi persoalan menujah fikiran.
Mengapa harus dibedil mereka yang tidak bersalah.
Apa erti 'salah' di otak kau?
Apa makna 'hidup' dekat benak pemikiran kau?

Aku geleng kepala.
Dunia juga menggeleng kepala.
Cuba memahami situasi.
Oh, mungkin ini yang dieertikan dengan,
Otak di lutut.

Israel dan Geng As-sisi.
Kenapa dipandang hina kasih kami?
Kenapa dipandang jijik cinta kami?
Kenapa dipandang enteng tulus kami?

Satu dunia bertanya,
Palestin dan Mesir.
Apa salah mereka?

-FNR-

Jauh tapi dekat. Senyum Sinergi :3 - PII

Bismillah.

Ingat tak? Dulu aku ada janji nak buat versi dua. haha. Dulu versi satu dekat sini >> Jauh tapi dekat. Senyum Sinergi :3
Kali ini entry pasal chenta dan chenta. Tapi versi dua punya. koff.koff. Kalau part one, cerita pasal dia dan dia ;)

But today, tipulahh kalau nak lupakan my lovely penolong kelas 5ikhlas12. Juju.


She is my amazing friend. My daebaki friend. ingat dulu, time.... *flashback* 

Satu part when, aku menangis sebab errr, mungkin di ketawakan oleh one of my classmate. And, she came. 

Ju, seriesli. Waktu tu rasa macam, Ya Allah, Terima kasih kau kurniakan aku seorang 'Juju'. Even, lepas awak jumpa diorang.. ada lagi benda yang sakitkan awak kan? Time tu, kita just tengok awak dari jauh. Sebab, yaaa. Kita tahu kita tak kuat macam awak :'( and, that time baru kita rasa, erh Jihan, you just a troublemaker! Such a Troublemaker.

Ehehe. Dulu, ingat lagi..awak ajar kita Math. Ajar kita English. Ajar kita Science. And, bila dapat result exam, kita selalu bandingkan awak and kita. Tapi bila awak dah bagitahu markah, kita just diam buat dono. Hahaha, time tu ingat sangat awak cakap, Peh, kita dah tunjukkan markah dah kann... 

I'm troublemaker.

And, ingat tak? cerita paling pahit form 4 dulu? *taknak sebut* Ya Allah~
Seriusly juju, awak memang tough hadapi benda tu semua. Kita? *:D* Juju, kita taip sambil gelak gelak sebab, teringat semua tu. 

Tapi bagi awak, mungkin awak tak boleh gelak. sebab.. this troublemaker, just tengok awak hadapi that prob sensorang. Kan?

Juju, Ingat tak time form 5? time yespiyem? Bila awak and Effah bincang pasal Jamuan? And kita nangis sebab benda paling nonsense di dunia tu? And...kita cakap something kat awak sampai awak keluar bilik, time tu awak tengah sungguh pujuk kita, awak keluar bilik terus tak layan. Bila awak keluar, terus kita rasa, Ya Allah.... apa lagi aku nak susahkan Juju ni? :'( 

Najwa, mungkin kita belum fully minta maaf dekat awak. Sebab, kita ni pengecut. Ya, keyboard warrior. Taip kemahen, tapi bila berdepan...

Seriusly Juju, Kita nak minta maaf. Sebab jadi troublemaker selama jadi kawan dekat sekolah dulu. Very childish. Kita minta maaf sebab cuma mampu berdiam bila tengok awak fighty sensorang. Tapi, bila kita dapat result teruk awak selalu support :') 

Awak, setudi dekat uia, setadi elok elok. semoga jadi student sukses ye :)

Terima kasih, sebab jadi perisai kita time sekolah dulu. koff.koff. terima kasih sebab dah banyaaaaaaak sangat awak ajar kita. Najwa, Terima Kasih :')


Yutie.

Kawan sekolah, sekelas, seasrama yang paling memahami. eheessss :D

Aku pantang ada problem, memang cerita dekat dia. Pantang ada karya baru, terus bagi dia, even belum habis tulis. Dia kata.. "Takpaa, ana suka baca karya enti." 


Dia suka datang rumah! Lepastu kita 'bertukang' versi perempuan ;) Dulu, awak datang kita ambik. Sekarang ni... Eh takpe, boleh datang sendiri dah... Ukhti Yutie. Syukran Jazilan ukhti.

Ingat lagi dulu. Bila zaman tengah angau dan zaman tengah gila dan zaman tengah fall in tottettoetett awak lahhh yang selalu mengingatkan. Awaklah yang selaluuuu bagi inspirasi. Lepastu, awaklah paling berani dalam semua benda, paling cekal hadapi semua. Then, awak one of my friends yang rajin follow kita punya hobi. nak bake segaala, campak itu ini dalam kuali. Horraaaah! Alhamdulillah.

Jah seorang ni setadi dekat Johor. Eh yutie, rajin-rajin jenguk kita yang tercampak secara specialnya kat keyeell ni taw :*

Jazaki ukhti sekalian :*

11 April 2014

Cerita JO

What is JO?
*senyum*

tajuk besar lagi gempita tu sebenarnya terpalinglah berat aku nak tulis. sebab, bersamaan jugak dengan End of SEM 1. 

Assalamualaikum, saya cotcetcotcet ingin melaporkan saya dah tamat sem satu of Dip Syariah. diploma je pungg. eh hello, jangan pandang rendah dekat budak diploma hokeey~ 31hb Mac paper last habis. Packpack barang nak pergi trip Melaka dengan coursemate. 10 Lakilaki plus 7Pempuan. This is the best ever trip laah, sebab dapat kenal budak budak semua ni. Yup, takde lecturer takde ustaz/ah. Tapi sendiri beriman sendiri kena beringat. Alhamdulillah, akhi dan ukhti masing masing superduper osemesta!

First Day
First sekali jejak melaka, kitorang main bowling. beeeb, boling pakai kain beb. dapat jugak seteraik! Kunfayakun hahaha. jadi gegirl-gegirl semua malaslah nak pakai seluar and t-shirt, jadi kitorang pun pakailah kain or jubah. Abe-abe pun on je dengan kitorang.



                                             \
                                                 
This is the very very very classic.

And the next, kitorang pergi Dataran Pahlawan . Ekceli, sejarahnya nak pergi naik Taming Sari, tapi, gegatal pulokkk dia nak tutup. haish. Jadi pergi sana, tengok barang. Usha-usha harga. Tapi entahlah, semua tengok je barang tapi tak beli. Sayang duit kot. oh so well, duit ptptn.  guna kena bayar balik. haha.

sedikit gambar dari kami. ceh~

Takmo la panjang lebar sangat cerita, so kita masuk Second Day.

Pagi tu, lepas subuh terus terjun laut. Teruja, Alhamdulillah Khair. Langit nan membiru, laut yang tenang. Deruan ombak yang berhias di pendengaran Pasir yang menemani jejak kami. 

Paling sweetymeety punya gambar. KakJid and KakNisa main buai.

Agak lepas zohor, kami bergerak pergi Bird Park . Fee rm15. Kitorang sampai lewat, sebaaab, masalah teknikal. ahaha ;) Bird Park tutup jam 6petang. Kitorang sampai area dah nak jam 5 ke 5:30 gitu. Jadi, kitorang jadi customer last sekaligus customer khas yang berlari-lari dengan riangnya dalam tu. 

Nampak burung. And aku opekos la, "Hai awak!" "Assalamualaikum awak!" ala-ala dengan harapan burung tu kononnye faham lah cakap aku ni. Burung tu diam, aku nyirap. So, aku try buat bunyi yang memang impossible lah nak difollow oleh burung. "Mioww!"  wohoooo. and suddenly, "Miowww!"  Walaweh hoohoooo. tak berkerdip mata aku. then again, " Assalamualaikum!" "Hai!" SubhanAllah. tak boleh tidur malam aku bila burung tu boleh tiru kita cakap. 
Malam, kitorang buat bbq and Lakilaki buat prank Birthday Party Pali. hehehe, daebak lah korang. Aku yang tengok ni pun tengok sengih jelah. And malam tu jugak kitorang main Laga Lutut and Belai Gajah.  tak tahu? Tengok runningman ;)

Esoknya, Last Day

Pack pack barang. Dan kali ni pack barang nak balikT-T. Ya Allah, paling sedih bila dah balik lepas ni cuti dua bulan. ergh. paling dan palinggg. bila tinggalkan chalet, memang say goodbye sangat dekat Melaka. And next kitorang gerak ke Taman Rekreaksi Ayak Keroh (Ayer Keroh) so, kitorang main flying fox, wall climbing and apentah satu lagi, ok. tengok orang naik wall climbing tu, sekerat jalan je.. "Ek eleeh, gayat leteewwww" 

But NO! bukan gayat sebenarnya. *psst. tapi ada jugak sebab gayat.
aku naik dan naik. terus naik dan naik. Tiba-tiba tangan dah rasa tak boleh gerak. Nafas aku dah tak stabil dah. Rasa ayak liuq pun dah takde. "Boleh lagi tuhh! Tangan tu! Amik belah kanan atas sana!" Aku dengar kawan terus beri semangat. Dan aku cuba buat. Aku capai! Tapi... tangan aku kembali terlepas. Peh. aku dah rasa lemah daaah, tipu la kata tak nak naik atas lagi, best kot tengok kawan dapat gayut sampai atas. feeh. and last, aku pun lepas kan dua dua tangan. Jejak tanah terus duduk tangan dah @#$%^& 

next main benda alah apentah, turun dekat wall yang licin. ok aku turun pakcik tu cakap aku dok shuffle. haha. last flying fox de best ever game :') wahh, lepas stress wo kat situ. then, malam makan besar Ikan Siakap tige raseee. Balik tempat setadi, malam. 

To Akh Falah and Rahimi, terima kasih jadi cameraman. Lawa gambar :')





Akhiran, syukran kathir ya akh ya ukhti, this smile, this tears we share. 

Aku sayang korang weh. Syariah'S JO

and, that is mean of JO.