23 March 2014

kerana #MH370

*klik!*
username;password;

Bismillah. Assalamualaikum.

Siapa tak kenal MAS? Dan siapa tak dengar pasal #MH370. Our beloved plane? Huh. May Allah bless them; the passenger, the crew, and also the pilot.

Aku. Duduk di depan televisyen. Menanti dan terus menanti khabar berita. Dan jangan berani sesiapa tukar channel! Satu keluarga duk soksaksoksek. Hilang dari radar?! MasyaAllah. Aku terpegun. Dan aku juga terpana.

Mata aku berkaca. Ye, siapa sangka? MAS, orang kata kapal terbang paling hebat. pilot yang cukup terpilih, hilang dari radar? menghilang?! Kekuatan ayat DIA dah jelas, kunfayakun. Jadi, maka jadilah!

.................................(usrah)...........................................................
MH370. MH370. MH370. MH370. Mata semua segar.

"Tapi, kenapa bila something yang buruk tu...terus kita kait dengan Kunfayakun. Allah tak cakap pun, kunfakayun adalah sesuatu perkara yang buruk? Kenapa kita tak kaitkan, bila kita berjaya, bila something miracle like tengah lapar suddenly orang bagi makanan or duit, kenapa tak cakap itu... kunfayakun?"

Oh. Lagi satu, Malaysia time tu musim jerebu. panas. tak hujan. kemarau lah kononnya. tambahan pesawat milik kita hilang, tak ke kita tak nak memandang itu semua kepada warning Allah kepada kita?

"Apa dosa kita...sampai langit tak nak lagi menangis?" -anonymous. 

Ujian Allah untuk menguji iman kita, tambah pulak tokmoh yang, err something weird dekat KLIA. Hanya, MH370, jelas dah...Allah nak uji kita. Jelas dah. Tambahan lagi, mulutmulut manusia yang pelbagai ragam, cakap MH370 dah terhempas lah. MH370 lalu dekat Bermuda Triangle lah, and bla bla bla. Tak cukup untuk kecewakan ahli keluarga penumpang ke?

Allah dah cakap, fitnah itu lebih besar dosanya dari membunuh. Yup, even taklah membunuh dengan cara darah, membunuh hati lebih menyeksakan.


Hah, dah lebih dua minggu. Lebih dua minggu dah~
Suddenly teringat cerita pemuda AshabulKahf. Yang terperangkap di gua lebih dari beratus tahun. Bukan terperangkap. Tapi...melarikan diri dari pemimpin yang kejam. Melarikan diri demi menyelamatkan iman sendiri. Mereka hidup! Miracle. Miracle.

Kuasa Allah is miracle. 



dan, taknak lah amik gambar dari inche google. 


this. solidarity from me, and my friends. agak buruk, tapi biarlah ia bermakna.



m o g a   s e m u a   s e l a m a t 

a a a m i i n

No comments:

Post a Comment