06 October 2013

Meniti Usia Baligh

Assalamualaikum. Anneayassayoh!

Today's Entry is about last week. About Daurah [MUB].


#pray4egypt
#R4BIA


Dedulu kala time sekolah Daurah agak macam biasa-biasa. Disampaikan oleh ustaz/ah sekolah. Memang dah boleh agak dah aktiviti dia macam mana. Pukul 9:00 kumpul dekat dewan. Pukul 11:00 habis. Minum malam. Tidur. Hirasah. Qiam fardhie/jamaie.

Tapi THIS!

"Abang Bai datang bagi talk taw.." ujar salah seorang fc.

F R O Z E N . S E R I U S . D A E B A K .

"Eiii! Mana aci camnie! mana acie! nak jugakk join!"

Gasp. Abang Bai datang bagi talk weh. Tak kenal dia? Dia pengarah IKRAMTeens. Dia selalu handle program IKRAM.



Fail student. Tengok balik dah macam baju team Runningman dah XP

Ustazah Dayang suruh kami lapor diri jam 11:00 pagi. Then ikut ustazah shopping! horraaah! So kitorang pergi Skudai Parade. Sesat sesat. sesat sesat. sesat sesat lagi. hentah sampai pukul berapa sampai, so kitorang borong segala barang. dari hadiah keee beg. The best one nya ialah, ye lah orang pompuang. asal shopping je memang mata terus meliorrrr entah ke mana. Wargh T-T kenapa lah aku datang tak bawa duit?

Segalanya indah belaka.
Tiada cacat cela. hah.


Ini gambar Abang Syed Safwan bagi talk.

So memang dewan ni, oh ye. Dewan ni dah ada mozek. maju kan? kan ? kan! Dulu pakai tikar je. k. Dewan ni dipenuhi gelak tawa kanak-kanak riang. Form 1-2. So memang terjelas sungguh ketidakmatangan mereka. alahai... my jenier.



#GAME1
Before game ni, diorang kena duduk dalam group. So fc akan agihkan kain hitam. Yang banat pakai handsock. sadiss. FC akan bawa pisahkan diorang. letaklah merata-rata tempat. asal jangan duduk dengan team sendiri.

Lagu pedajal [rockers] dipasangkan. Diorang disuruh untuk mencari group diorang tadi. arahan tangan kanan mesti dekat belakang and jangan keluarkan suara. 

Time nilah, abang bai kata, FC jadilah syaithoon ketika ini. Bila nampak diorang dah duduk dalam group ke, pisahkan diorang. Langgar ke. apa ke. tak kesah. And yang paling best, ni akulah. "Awaak. Awakk. Nama awak siapa?" "......." "Awak, jawablah! Kita tanya ni!" "...nama kita..." Ah meh sini. akak bawak awak tempat lain. [tempat yang orang langgar peraturan]

Lagu pedajal tadi tukar zikir. Time ni, abang bai kata, FC dah insaf. so FC kena tolong student cari kawan.

The reasons from this game is:

1. Before kita baligh, [lagu pedajal ] kita sukahati nak buat apa. Tak solat. Tak puasa. Tak tutup aurat. Takde peraturan lah senang. Kita kehulu kehilir, macam takde arah tuju.

2. After baligh, [zikir] hidup kita sedikit tersusun. Dengan bimbingan kawan-kawan. Dengan arahan dari tuhan. Dengan pedoman al-quran. 

3. Arahan tangan dan senyap itu adalah ibarat peraturan. Ibarat tanggungjawab kita untuk menutup aurat. Dengan faktor suasana [lagu-lagu lagha], dengan faktor orang sekeliling [FC-Syaitahan] Kita akan mudah untuk melanggar peraturan.

Ngerti bukk?


#GAME2
Duduk dalam group. Lukis orang lidi. Dan, erm. Lukis semuaaaaa perubahan yang ada bila sudah baligh. Jadi sendiri fikir, kita ni dah cukup matang atau belum. Ok ? :)


#GAME3
Game hari rayaaa! Time ni, FC akan pakai nametag macam dalam gambar tulah. Cth : Anak lelaki pak ngah, Ayah tiri, Abang tiri, Abang angkat, Kim Jong Kook. [kalau bagi perempuan]
Cth : Bibik, Kakak sulung ayah, Mak cik ayah belah atok, SongJiHyo [kalau bagi lelaki]

then panggil 10 orang peserta, kita salam siapa yang boleh kita salam. Ye lah, biasanya waktu raya main bedal je. main hulur je. Tak tahu halal haram. Ok!

KJK pun ada taw! nak nangis je dapat tag tu. hahaXD


And this!

Takdalah game mana. Ni bolehlah ajak main sementara tunggu penceramah datang ke apa. Game ni, entah apa nama dia. Lupa.

First! Cari pasangan. Macam budak dalam gambar tu. alololo.
Then tangan buat macam diorang. Sebelah tangan bukak, sebelah lagi keluarkan jari telunjuk. After that, bagi arahan, tangkap tangan kalau sebut perkataan 'dia'

Cth skrip.
Pada suatu hari, Iffah dan dia [ sampai perkataan dia je, mesti tangkap jari telunjuk tu ] 

Ni kira game uji fokus la. K!

ekceli, banyak game, tapi maaf lah tak ingat sangat dah. huhuhu.

And the last, I would like to say this!

To my jenier Form1 and Form2, even antum ada yang belum baligh atau dah, berperangai matang ok. Sungguh antum sangat sangat bertuah ada program macam ni sejak awal lagi. Sungguh! Sila manfaatkan ok!
Oh ye, akak tengok antum kurang rapat lah sesama antum. Maksud: between f1 and f2. Rapatlah ea, kongsi gelak ketawa tu. Ok. takde jurang punyalah antara senier and jenier. 

yang muda disayangi. yang tua dihormati.

ok? Rhendu nak bersama antum lagi. 


untuk adik f1, kami bertiga ni alumnai SMIH. suka kalau kami nak tengok antum macam batch batch dulu yang super duper daebak. Kami dah lalu dah segala macam time f1. jaga ukhwah antara antum ok. 

nah flying kiss dari kami gxiv [b14]!
-safiyah-farah-jihan-
-muiz-



No comments:

Post a Comment