27 May 2013

Bas oh Bas [part tree]

Perjalanan ke PG aku tidaklah meletihkan setelah berborak dengan pak cik owsehm itu. Hah. kenapalah lagi 30 minit setinasi pakcik tu nak sampai baru berborak dengan dia. aduyainye punn. Kalau tak mesti dia boleh tamatkan cerita dia yang cukup tergantung macam tai gantung kat penjara tuh. hilang sahaja kelibat pak cik itu dari pandangan mata, aku seakan bayi yang baru lahir. uweeek uweeek. penuh keazaman. penuh harapan. YEAH!

aku tersenyum. mengenangkan kisah-kisah aku di sekoalh dulu. Allah. kenapalh nakal sangat hambamu yang seorang ini. tak sedar apa matlamat ke sekolah mungkin? terngiang-ngiang pesanan pak cik, belajar dulu. belajar dulu. belajar dulu *senyum*

semoga hari nanti lebih baik.

dalam perjalanan ke destinasi seterusnya aku mula terfikir. oh ye. hari ini 17Mei2013. Tarikh UPU keluar. macam macam keputusan keluar kan? hehehe

*ini aku culik ic seseorang. dan aku prt screen

TAHNIAH!
Anda telah berjaya ditawarkan program pengajian seperti berikut: 
bla bla bla bla.


*ini pun aku culik ic seseorang. tiba-tiba dapat pula yang berjaya dengan tak. ahah!

Dukacita dimaklumkan anda TIDAK BERJAYA! S.E.N.T.A.P. tak?
Dalam permohonan ke IPTA bagi sesi akademik 13/14

Di program ERAT lepas, masing-masing check upu. ada yang menangis gembira. ada yang menangis kesedihan. dan ada yang melompat-lompat sebab dapat tempat dan course yang sama dengan rakan-rakan seperjjuangan. Haih :')

Dan ada juga yang [yang berjaya]

"Alaaaaaa.........kita dapat ni......."
"kita nak apply balik lah!"
"Eeei, pindah pindah! masuk Matriks!"


Dan ada juga yang [tidak berjaya]

"EH! kenapa dia dapat aku tak dapat! Result aku lagi gempak apa?!"
"Takkan tak cukup syarat, aku layak je....."
"Sekolah swasta............... faham jelah"
"*nangis*"

Pssst! ini bukan rekaan. ini realiti. Yee. aku berada di tempat kejadian. dan aku juga salah satu antara mereka. kire fairlah ni. banyak sangat mangsa. haha tetibe. dan disini jugalah aku belajar sesuatu.

Dan ada antara kata-kata yang acap kali aku terdengar. "Cool, rezeki Allah luas. Ada dimana-mana sahaja. Cuma, bukan disini". "Allah sebaik-baik perancang. Tak semua yang kita rancang boleh menjamin redha-Nya". "Kurang berdoa. Mintalah sebanyak mungkin pada DIA. DIA tak pernah lokek!"


Bas berhenti. Aahhh tiba juga aku di sini. PG terindah. ceh melampau gila hiperbola. Satu satu penumpang turun. dan setiap satu itu jugalak mata aku ni macam ada benda menolak dan menolak sampai nak terkeluar anak mata.

Seriusly. Semua lelaki? tengok jam. hah! 11malam? Allah! Alhamdulillah masih ada tirai keselamatan yang Allah kurniakan. Terima kasih Allah kerana memelihara aku dalam perjalanan ini. 

Aku menjejakkan kaki di tapak pasar tani yang pada waktu siangnya menjadi tempat perhentian bas. Oh dunia. sungguh luas alam ini. Maha suci Allah. Maha hebat kuasaNya. Balik ini, ada misi! menyampaikan mesej dari pakcik owsehm itu! ada misi, jadikan cerita pak cik itu sebagai pengajaran. mulakan langkah dengan bismillah. Seandai tersungkur, terus bangun! Jangan biarkan terbaring dan akhirnya tertidur! itu keadaan menghampiri parah!

Hidup ini sentiasa berbakti :)

Bas oh Bas [Part two] -ini kisah pakcik owsehm!

Pandangan aku dilontarkan di luar. Entah. fikiran aku gelap. Tak tahu apa yang aku fikirkan. Yang aku tahu, cuma cari signboard. Hah! Aku still takut, sriuske bas ni ke area JB? Yang aku jumpa signboard ke Selangor. aaaa time ni aku mula dah kira duit yang berbaki. Mana tahu tak cukup duit ke tambang dari Kelantan kalaulah bas ke kelantan ke JB. kalau tak cukup? Aaaa cari kerja part time. sekarang ni kan berlambak orang cari kerja kosong untuk lepasan SPM. cuma sebulan dua tulah baru cukup duit nak balik JB. k, merepek.

Dan aku tak percaya perjalanan selama 4jam lebih tu tak tidur. dalam kesejukan yang mereputkan tulang sum sum. dalam kedudukan yang mematahkan pinggang. eeei. sengal satu badan.

Sebenarnya aku tipu je. Dalam perjalanan tu, adalah jugak terlelap. dan ada satu ketika, bas berhenti di mana ntah, aku sendri tak tahu. di situ aku mula bersuara dan berborak dengan pakcik sebelah. Aku mula bertanya, kita di mana. dan mudah sahaja pak cik tu jawab. Pak cik pun tak tahulah bas ni dekat mana dan nak pergi mana. Ya Allah. segala kekalutan yang dah hilang tadi tiba tiba menjengah tanpa salam terus merempuh aku dan terus menjahanamkan aku. melampau seh hiperbolanya. Erk!

Aku mula menyandarkan badan yang sememangnya dah sandar. Aku mengeluh. Allah. Allah. memang ke manalah aku lepas ni. Ketika itu nak khabarkan pada ibu rasa bersalah. Allah. Ketika ini juga ada teman teman memberi mesej melalu telefon. Bertanya tentang khabar. Bertanya bagaimana keadaan di sana.

Tiba-tiba pakcik di sebelah mula ajak berborak. Aku ke Keyyell ni balik cuti dari belajar ke? HAHA. Takpe pakcik. Jadi aku pun menceritakan semua. Apa program. Di bawah anjuran apa. Apa aktiviti. Negeri apa. Apa yang kami dapat. Apa hasilnya.

Dan pak cik itu mula bertanya aku sekolah dimana dahulu. Aku pun menceritakan semua. sebab aku ni jenis, eei lantaklah siapa pun nak tahu cerita aku. 

Ini kisah pak cik. Kisah yang banyak mengajar aku. Alhamdulillah. Pak cik baik sangat oranya.

ini kisah bukan berniat untuk memburukkan mana-mana pihak. HANYA untuk pedoman dan pengajaran untuk kita bergelar mahasiswa/wi

Awak yang nak sambung belajar ni, kena pandai jaga diri baik-baik. Lebih-lebih orang macam awak. perempuan. zaman sekarang dah maju. tapi maruah masing-masing senang nak terbang. jangan jadi macam anak pak cik. pak cik sedih. umur anak pak cik baru 21 tahun. tapi dah berkahwin. itupun pak cik yang nikahkan.

"tapi pak cik, bagus lah anak pak cik. kahwin muda. lagipun sekarang ni kan ramai yang dah kawin awal. umur 20 dah kahwin"

Ye, itu memang bagus. Tapi bukan sebab itu pak cik kahwinkan mereka. Pak cik kahwinkan mereka sebab mereka dah gatal sangat! Gatal nak kahwin! suruh belajar tak nak! pak cik sedihh sangat.

"maaf pak cik, tapi, saya ada baca akhbar, atau mana mana bahan dia ada cakap bila dia dah kahwin , dia ada rasa semangat nak belajar. lastly, dia jadi pelajar tebaik..."

memang. itu pak cik tahu. tapi ini lain. dia berubah sejak dia kerja time kerja sementara tunggu result SPM. dia dah mula liar. dah pandai bergaul sana sini. pak cik tegur dia. ada satu kali dia masuk team silat. masuk pertandingan.pak cik mula-mula larang. sebab dia perempuan. pak cik tak nak dia jadi macam macam. tapi bila dia dah minat. pak cik rasa oklah, hidup dia, minat dia. pak cik tak boleh nak larang dia nak pilih apa. suka hati dia. tapi yang penting jangan tinggal solat. jaga maruah.

"ok jugak pak cik. silat kan mempertahankan diri. baguslah kalau anak pakcik amik silat"

memang bagus. tapi, dulu cakap lain. sekarang lain yang dibuat. dulu merayu-rayu cakap pandai jaga diri. tapi sekarang dah macam macam orang dah dia gaul. dengan orang lelakinya, dengan kawan-kawan perempuannya. eeii, pak cik tak berkenan semua tuh.

"minta maaf pak cik. macam mana dengan sekolah dia? dia dapat mana-mana panggilan?"

Dia bijak budak nya. olahragawi. akademik juga bagus. dekat rumah berlambak lambak pialanya, trofinya, medalnya, sijilnya, pingatnya dia rangkul dekat almari rumah. keputusan SPM pun cukup membanggakan pak cik. bila keputusan upu keluar, Alhamdulillah. dia dapat tawaran di universiti 'itu' tapi, dia tak nak pergi! itu yang pak cik sedih. dia dah cukup untung dah sebab dia dapat tawaran universiti. pelajaran bagus. universiti pun tak kurang hebat. tapi itulah. rupa-rupanya dia ada hati dengan seorang mamat dekat tempat kerja dia ni.

akhirnya, dia tak sambung belajar. dia teruskan bekerja. itulah! mamat tu kacau anak pak cik bekerja. habis anak pak cik dah suka dekat dia. sedangkan dia kerja pun tidak nak kacau anak dara orang! pak cik kahwinkan diorang!

"Wowww, habis, macam mana sekarang? macam mana dengan dia dan suami? ada anak?"

huhh. inilah sebab pak cik balik. pak cik kerja dekat KL. pak cik kerja 'tu' macam macam isteri pak cik cerita. ini balik ni pak cik nak 'selamat'kan anak perempuan pak cik. pak cik sayang dia, pak cik tak nak dia rosak. benda yang pak cik buat untuk dia, semuaa untuk kebaikan dia. tapi lain yang jadi. itu pak cik tak sangka. suami dia tak kerja. suami dia macam hidup membujang. bangun lambat. dia tak sedar dia dah kahwin. dia ingat anak pak cik ni kuli dia ke apa? maksud pak cik, dia nak duit anak pak cik. anak pak cik bukan kerja besar. kerja scan barangg yang cashier dekat supermarket je.

"Dia taknak ke tukar kerja? kerja yang mungkin.... ada karier atau gaji yang mungkin lebih sikit?"

Dia mana ada apa-apa. orang sekarang pentingkan diploma/degree/master/pHd SPM mana pandang. anak pak cik sampai SPM je. bila balik rumah mak dia yang dekat sana, anak pak cik kena halau. sebab, entah. tradisi family belah sana entah. karut. merepek. anak perempuan yang disuruh kerja, lelaki yang disuruh berehat. sebab tu bila suami dia balik rumah sana bukan main bermaharajalela dia.

"Eh, macam zaman Saidina Umar. Tapi, cuma bezanya, beliau membunuh anak perempuan. yelah, zaman dulu ingat perempuan ni bawa malang. tiada faedah. tiada untung. itu zaman jahiliyah lahh..."

Itulah pak cik cakap, pemikiran kolot. 

"Sekarang, diorang tinggal sendiri? atau duduk rumah family pak cik atau mungkin.....?"

Gaji kecikk nak beli rumah? tak payahlah. dia duduk je rumah pak cik. pak cik memang tak kasi kalau anak pak cik nak balik sana. dia dah kena halau! itupun, haihh. tak tahu pak cik nak kata apa. suami dia ingat dia tu bujang lagi nak bangun sampai tengah hari. macam macam pak cik buat. pak cik belikan dia motor. pak cik suruh dia pergi cari kerja. eehh tak juga.

"Takkan dia duduk diam je kat rumah?"

Adalah sekali die keluar pergi kerja. tapi, kerja cuma sampai 3 hari. dah kena buang. mana taknya, pergi kerja pukul 11 12 tengah hari. siapa nak? kena buanglah dia!

itulah. pak cik balik ni, pak cik nak 'tuntut' anak pak cik. pak cik nak jumpa dengan mak dia! pak cik nak tanya, macam manaa kau didik anak kau! dengan macam ni, aku nak tanya kau macam mana solat kau?! Allahu akbar. Allahu Akbar. Itulah, pak cik sedih sangat. Kalau anak pak cik tu sambunggg belajar, ada juga dia masa depan. tapi, nak buat macam mana...

"Pak cik, cuba lah pak cik apply mana-mana kolej kemahiran. ada juga course yang boleh berumur sampai 30an. pak cik cuba applykan anak pak cik di situ... boleh dia sambung belajar, boleh kerja bagus-bagus.."

Anak pak cik tak nak! Ada juga dia cakap,  "abah, kakak menyesal abah. Kalau kakak dengar kata abah dulu, kakak tak jadi macam ni abah...." tapi. yelah. kita takde mesin nak putar balik masa. pak cik dah tak boleh buat apa dah. pak cik cuma mampu cakap, itulah, abah dah cakap, abah dah cakaaaap dah! 

Itulah awak. muda-muda seronok saya tengok awak dan kawan-kawan join program-program macam ni. dapat keputusan yang baik-baik. ni saya nak pesan, nanti bila masuk mana-mana the most important is study! tolak dulu perasaan c i n t a tu. tolak dulu! mak ayah penat bayar duit pengajian. tak kiralah swasta atau tidak, bukan sebab nak tengok awak sia-siakan peluang ni. Belajar betul-betul! awak jangan risau, kalau jodoh ada tu InsyaAllah tak kemana. Allah itu maha hebat perancangannya. Maha Hebat! Dan dia juga sebaik-baik perancang. banyakkan berdoa supaya kuat di sana. 

Bas akhirnya berhenti di stesen perhentian bas.

"Oklah, apa-apa ambil telefon pak cik ni. mana tahu awak belajar di KL ke nanti. Bahaya dunia sekarang. kalau ada apa-apa awak susah ke nanti telefon pak cik. InsyaAllah. Ok pak cik balik dulu. Ingat pesan pak cik... jangan jadi macam anak pak cik..."

Pak cik itu berlalu pergi. Sempat aku melambainya dari arah tingkap. segunung rasa kagum aku terhadap pak cik ini. Allah. Allah. walaupun jelas wajah penat dek timbunan kerja, sanggup pulang ke rumah demi maruah seorang anak. Hebatnya pak cik ini. walaupun perbualan yang hanya seketika, cukup memberikan aku sejuta peringatan.

untuk no telefon itu, biarlah. untuk pak cik! pak cik sangat kuat! sangat kagum dengan pak cik. semoga anak pak cik itu sentiasa terpelihara insyaAllah.

25 May 2013

Bas oh Bas! [part wan]

bip.bip.bip. kan ada aku nak story pasal naik bas sorang kan? ha meh sini.

"Maybe kita balik malam. lewat malam. Jadi siap siagalah call mak suruh amik"

Hah? call ibu suruh amik memalam kat rumah juju? Haihh. ayah takde. takkan ibu nak drive sorang. baiklah. ketika ini aku pun bergedik cakap aku nak turun PG. jyeah!

Kawan-kawan pun ada cakap, aku ni serius ke nak turun situ sensorang. Aku hanya mengangguk. InsyaAllah.

Jadi petang itu turun di TBS bersama kawan2 sehabis sahaja ERAT. then aku pun bersama Kak Amal dan akhi Hanif ke kaunter untuk membeli tiket. arghh sayunya hati bila tengok mereka beli tiket banyak-banyak untuk kawan2. dan aku? terpaksa berurusan sendiri. Senyum lebar sahaja lah.Tiket aku jam 6:00 petang. mereka? jam 6:30petang. arahan yang aku terima berada di pintu gate jam 5:30 petang. Rasa alhamdulillah sebab biarlah mereka yang hantar aku.

Jam sudah menunjukkan 5 suku petang. Aku pun bersiap siaga bergerak ke eskalator. yang menempatkan pintu/gate 18. Tiba-tiba langkahku terhenti tatkala terlihat skrin besar yang memaparkan senarai2 ketibaan dan berelapas bas bas. Ya. aku sangat kagum dengan TBS *tutup mulut* sangat hebat. sangat besar. seperti airport. oh air-port. haha baiklah. ini punya land-port. eh?

Waktu di skrin menunjukkan delay. aku mula buntu. melihat jam di tangan sudah maju 5 minit. Allah. jantung aku mula berdegup laju. betul ke ni? Delay? baiklah. rakan-rakan mencadangkan untuk aku duduk terlebih dahulu. maka aku pun mengambil tempat. sempat lagi aku membeli turkey roast di Dunkin donut dan air masak. kononnya nak buat bekalan di dalam bas nanti. kalau duduk dalam bas dengan mereka? bolehlah topup-topup makanan. ini? aku sorang? takkan nak merayu mengharap makanan bergolek? eh doklahh.

Jam sudah menunjukkan 5:30 petang. aku mula resah. Ya Allah. Delay ke tidak bas ni? Aku menarik aida. aku berbisik tentang masalah aku. Aida juga turut melhat jadual yang dipaparkan. Memang. Memang delay. maka aku terus duduk. berborak bersama beberapa orang rakan. rakan yang lain? entah ke mana? berjalan-jalan mungkin. lepak di surau mungkin? makan mungkin? rest & go mungkin?

Saat jam sudah menunjukkan jam 5:40 petang aku kian resah walaupun skrin memaparkan bahawa bas aku delay. aku lantas membuat satu keputusan muktamad. biarkan aku duduk di pintu gate menanti bas sehingga jam 7 malam. dari aku tertinggal. eeei mahu tak meraung aku.

aku menarik beg roda. gaya seorang pramugari. *beg jelah. orang nak pramugari? HAHAHA* Aku mengajak pipah ke tingkat bawah. Aku mula resah. Seandainya tak delay memang aku dah femes ames dah dengan kelewatan yang sangat comel ini. sekali lagi aku usha skrin. eh, kenapa dia tulis ikut jadual? on schedule? ok aku dah meroyan dah. aduhh.

selepas mengucapkan selamt tinggal kepada pah, aku terus bergerak ke eskalator. sambil melambari rakan2 rakan lain. hilang sahaja bayangan rakan-rakan, aku mula berlagak cool. padahal dalam hati eei jiwa kacau. ribut taufan tsunami ada. heii.istighfar banyak banyak.

Pandangan aku kosong. Tiada orang. Bas di gate 18, gate yang sepatutnya aku tunggu. kosong. hanya ada satu bas sahaja di gate 19. dan juga seorang kakak di gate 18. aku lantas bertanya, ke mana beliau mahu pergi dan aku juga memperkenalkan diri.

A : Assalamualaikum. Akak ni nak pergi mana?
B : Wassalam. Akak nak pergi JB dik.
A : JB? JB mana tu kak? sebab saya turun PG. mana tahu kita sama bas kan?
[Kakak itupun mengeluarkan tiket basnya. begitu juga aku]
B : Eh dik, tapi tiket kita lain lah. nampaknya adik tak sama bas dengan akak.
A : Ala, ye ke kak? Ehmmph. Sebab saya baru nak naik bas seorang je ni. itu yang saya tak tahu. dekat atas tadi kata delay. tapi saya takut kena tinggal semuaa...
B : Takpelah, awak tanya orang lain jelah..

Kakak tersebut berlalu pergi. Aku ditinggalkan dalam keadan blurr. wink wink. Dalam keadaan tanpa rasa malu aku pun bergegas ke bas yang berada di pintu gate 19. Hah. seriusly. Benda yang memang aku raasa macam aah serius ke kau buat?

Aku pun tengok dari luar. Oh bas ni dah ramai orang. Tapi kenapa takde beg ye di bawah? Aku pun naik atas. Kelihatan kerusi semua sudah dipenuhi mereka yang aku sendiri tak tahu destinasi ke mana. Dengan muka tak tahu malu aku bertanya seorang demi seorang, nak ke mana ye ni? sedihnya aku. T-T. semua jawapan lain-lain.

saya nak ke johor.
saya nak ke masai.
saya nak ke pulai.

Eii! Lagilah aku peningg! PG dengan Johor lain tempat drop! PG dengan Masai jauh tempat drop! PG dengan Pulai lagi jauh!

Cubalah sorang bagi jawapan ringkas?!

Aku dengan perasaan hampa turun semula dan menunggu di pintu gate. kelihatan ramai mata-mata yang memandang aku dari dalam bas. Mungkin, kasihan? Atau mungkin Gila ke budak ni? Ahh biarlah. Aku terus berdiri di pintu gate dengan beg yang beroda. Mataku terpandang sekumpulan pakcik yang berdiri sambil berborak2 di salah sebuah meja. Aku dengan perasaan tak malu sekali lagi pergi ke arah pak cik2 itu

A : Aaaa, Assalamualaikum pak cik?
[Pak cik2 itu masing-masing tidak melayan aku. rancak nampaknya] [salah seorang dari mereka mula memberhentikan perbualan dan fokus terhadap aku]
B : Wassalam. Ada apa dik?
A : Saya nak tanya, bas tu nak ke mana ye? [aku menunjuk bas tadi]
B : Adik nak pergi mana?
A : Saya nak ke PG. Tapi saya tak tahulah pak cik. sebab ini first time saya naik bas sendiri.
B : Oh, cuba adik tanya driver bas tuh. Lagipun, bas tu rasanya memang ke PG.
A : Driver takde, lagipun memang saya dah tanya orang dalam tu, masing-masing jawab lain. Macam mana ni pak cik?
B : Takpelah, awak tunggu sini. Nanti pak cik tolong tanyakan drivernya ya..

Aku terus membisu. Tiba-tiba aku terlihat seorang lelaki berumur 20-an yang berdiri di sebelah bas. Sama seperti aku tadi. Seperti kebingungan. Aku lantas bergerak ke arah pak cik tersebut.

A : Assalamualaikum...
B : Walaikumsalam. Ye?
A : Abang nak ke PG ke?
B : Haah. 
A : Naik bas ni ke abang?
B : Entahlah, saya pun tak tahu ni dik...

[sambung pakai headphone]

Eeei. Apa masalah dunia sekarang seh?! Tiba-tiba aku rasa macam, ups. Bodonya aku. Kenapa tak check no plat. AHAH sengal. Dengan kebijaksanaan yang dikurniakan ni, aku pun check. Oh ok. no plat sama. Yippi! ini lah bas aku! Turun di Pulai ke ? Masai ke? Lantaklah.

Seat? 20. Aku pun mencari. Esh. Mana pulak nak cari nombor ni? Aku pun naik ke dalam bas. Mak aihh. Rasa macam artis. Semua mata memandang. Haaa tahulah tadi aku tanya sensorang turun mana, tapi janganlah pandang orang macam ni :/ aku terlihat sebuat tempat duduk single. Hehe. lantaklah. aku duduk jelah. orang bukan kisahpun.

Dengan kesungguhan, dengan macam-macam barang di tangan, dengan air dua botolnya, dengan turkey roast nya, dengan begnya. dengan hp nya. Aihh, aku pun duduk jelah. DEBUKK! Air botol aku mula bergolek di lantai bas. aah. Haihh. Dengan barang yang tak siap siaganya, eeei. elok je tadi orang dudk dengan ketenangan dengan kesunyiaan terganggu pulak. Ishh! pencemaran bunyi seh. choy. Aku membiarkan sahaja botol itu bergolek.

"Eh!" Tiba-tiba aku disapa oleh seorang lelaki yang sedang berdiri di sebelah. Ahh, janganlah tuan punya kerusi. tolonglah cari tempat lain. tolonglah.

"Eh dik! Ini kerusi saya... cuba tengok tiket awak..." Abang tadi bersuara. Aku mula 'buat-buat' menyibukkan diri mengemas barang.

"'Eh bang! Saya tumpang je ni, nak kemas barang jup, tempat saya ada dekat belakang. Heheeeeee maaflah ye. Abaang tunggu kejap yee." Aku sambung berkemas yang sememangnya tak perlu kot --' Tiba-tiba seorang lelaki menghulurkan air botol yang comel je bergolek tadi. Ciss. Terima kasih lah yee..

Aku lantas berdiri. Mata-mata tadi kembali memandang 'artis' kecoh ni. Aku pun berkata, maaf. seat saya 20. Abang tadi pun menunjukkan aku ke arah kerusi kosong yang terletak di sebelah tingkap. Sebelahnya? Seorang lelaki yang telahpun melunjurkan kaki dan sudahpun tidur dengan lenanya. Gulp! Aku menelan air liur.

Nafas aku tarik dalam-dalam. Mata-mata tadi, tidak lepas dari memandang aku. Seakan-akan mengejek. Hah! Aku pun bersuara separa kuat, sekadar cuma beliau sahaja yang dengar. hakikatnya semua orang belakang boleh dengar kot. 

"Pak cik..."
Ok. Pak cik tu tak sedar. Aku pun memandang abang tadi. Mohon tolong kejutkan. Haha. Takdenya. Inilah dunia luar yang PATUT aku tempuh.

Tiba-tiba aku teringat zaman sekolah. Saat ketika aku bertugas di salah sebuah bangunan. Di sebuah kelas kelihatan seorang ikhwah sedang tidur lalu aku memanggil ikhwah lain untuk mengejutkannya.

Tapi tapi tapi. Itu zaman sekolah. zaman berada di hidayah. selama mana aku belajar di hidayah, inilah yang sebenar dengan segala didikan aku perlu tempuh.

Aku menyentuh bahu pak cik itu sedikit. "Pak cik, tumpang...saya nak duduk di sebelah"
Pak cik itu memandang aku. Agak lama. Mungkin dia...faham. Dia lantas bangun dan memberikan ruang.

Aku dudk dalam keadaan kaku. Sambil di fikiraan aku tidak berhenti berfikir. Bagaimanalah nanti kalau aku sambung belajar di nun jauh sana. Kelantan? Terengganu? Kedah? lagi hebat kerana aku perlu belajar naik bas sendirian 100% Kalau tadi? Aku masih ditemani untuk membeli tiket bas.

Inilah haikatnya dunia yang perlu aku tempuh. Sebanyak mana telah aku belajar, sebanyak mana juga aku akan sampaikan? Allah...peliharalah imanku.

22 May 2013

TerERAT :)



Bismillah. *senyum tayang gigi susu* 

15-17 Mei 2013
Masjid Bukit Aman
Eksplorasi Remaja Ambang IPT (ERAT)

Hahh. Awalnya menitis air mata bila tahu tak dapat pergi ERAT. sungguh banyak rintangan. *ceh. yeyeje* takpe. hiperbola. Mula-mula Alhamdulillah. Hati kanak-kanak riang rasa happy bila plan pergi dengan sha and nad. lagi-lagi rancang nak tengok Dua Kalimah atau Ironman3. haha. Time tu tarikh sebelum MEI. kotlah.

Tuptup. Tarikh ditunda. Call nad and sha. Diorang ada aktiviti lain :( Sha JPJ nad pulak masuk kolej. pegh. merajuk untuk beberapa hari.

Rancang naik transport dengan mereka yang ke R2P. Dah bahagia macam orang kahwin dah. LOL. Then beli baju. Yeah! KL kami maii!







Nampak. Sebak sangat-sangat bila tahu transport takde :( Nak mai KL sensorang? Memang doklahh. Lagi-lagi dengan pelbagai transport2 pelik seperti LRT rapidKL bagai. eei. tak tahu menahulah. Mau nanti tersepit lagi. heii.

Bila musim PRU tuh dah tamat. BUMM. tetiba blackout  ok.Kami pun fokus dengan ERAT. walaupun time tu dah merajuk berjuta kali dah dengan ERAT. dikuatkan hati semata-mata nak jumpa balik dengan Produce Gen6. konon macam reunion lah. eheh.

Kalau nak cerita secara detail memang tak cukup satu web. haih. biasa orang kata "Belajar BM kan? Pendekkan"

Baiklah. Cuba untuk pendekkan.

Macam biasa, kami mestilah boria. semua benda nak boria. *jeling bendera johor* Dan arahan yang kami terima, gerak pakai baju GXIV. 

Aku ni, nak cerita part berkumpul punya berjela. haih.

  
Benda yang paling ohsem nak kongsi ialah aktiviti kami di sana. Dimana aktiviti pertama menari. Eh!
Hahaha! Best okeyhh! Macam-macam lagu. Tapi semua didikan daripada Madrasatul Hayah IKRAM (MHI) jadi kami yang taktahu menahu tentang MHI ni pun argh ape mereka buat ni. Haha but nice J Love that so much! Antara lagu yang masih aku ingat, Shollahu Ala Muhammad –Opick Feat FLO dan Hai Sahabat. So lagu memang gempak gempita gempiti. Dengan gaya yang alololo sangatlah comel.

Kami dibahagikan ke berapa ntah kumpulan. Akhawat akhawat. Ikhwah ikhwah. Jadi aku dapat kumpulan lima a.k.a Kahfian. Mula-mula pandang mata masing-masing. Ngeeee. *tayang gigi* tak tahu nak cakap ape. Ngohh ngohh. Ye lah, semua dari pelbagai negeri. Pelbagai sekolah. Ini nak jelling sikit. Ada satu group Ikhwah *blergh* semua team kalau boleh major budak Johor. Aiyo. Memang tak jeles sangat. Tapi aku 
tetap bersyukur dengan team kahfian. Team yang superb InsyaAllah!


“Sebelum makan, mesti kena bagi 5 suapan dekat kawan-kawan (ahli team)”

Time ni macam meroyan sikitlah. Suap?! Err makan sendiri lah. Takkan tak boleh. Ketika itu aku memandang rakan-rakan sekumpulan. Masing-masing seakan, baiklah. Mungkin aku seorang sahaja yang rasa.
Eheh! Awalnya memang nak suap tu (pakai sudu) ajak kejanggalannya yang teramat. Tapi angkara ukhwah aku cuba perkuatkan diri. Sisihkan perasaan ‘geli’ LOL. Kawan je pun. Apa kau nak geli?!

Aktiviti kumpulan pertama, dimana kami kena bentangkan tentang U IDAMAN KU. Wohooo! Time nil ah segala imaginasi merepek-merepek merangkak masuk dalam otak budak2 erat ni. HAHA. Ada yang terapung di udara bagi mengelakkan pencemaran bunyi. Ada yang dalam air. Ada yang bentuk computer. Haih. Macam-macam. *cakap tak sedar team sendiri* Kahfian? Hehe. Kami punya berbentuk bunga. Nampak sangatlah tak kematangan di situ. Lagi best kalau usrah di’join’ sekali oleh PM kita. Hohoho.



Pada keesokan paginya, kami bersarapan dalam negeri. Ehem. Negeri ku sukar sangat dipisahkan. Tapi jangan risau, kamu dan kami tetap sama J time tulah entah benda apa yang merasuk diri aku untuk menyuapkan nasi ke mulut rakan-rakan. Semalam? Ahh. Menjadi satu aura baru. Sungguh manis. Aku Nampak hikmahnya disitu. Alhamdulillah. *kesat air mata*
Nak dipendekkan cerita, aktiviti pada hari itu adalah EXPLORACE menjadi satu kebiasaan dalam program IKRAM. Jadi aktiviti kali ini aku tak sangka pulak dia buat macam EXPERT.  Mana tidaknya, kami berexplorace dalam kumpulan. Means, Cuma akhawat sahaja. Time inilah rasa macam, ikhwah..tolonglah. haha.  Jadi kami berbekalkan RM43 dan 2 biji telefon bimbit.  Ketipuan melanda dalam kumpulan kami. Hakikatnya ahli kami hanya 10 orang, jadi wang yang patut dibekalkan hanyalah RM40 tapi, theeee. Seorang sakit. Kami seludup sikit wang. Sorry!

Jadi aktiviti  ini start pukul 10 pagi. Abang Bai kata siapa power habislah Asar. Ketika ini minda aku menjengah pada team xpert tahun lepas :’) tamat waktu asar. Walaupun kami antara team yang terakhir gerak. Siapa sangka kami mengejar semati mungkin akhirnya merangkul juara. Ahh. Baiklah itu sejarah.

Sudah ku agak, cp1 kami adalah SUDOKU. Siapa siap dulu, geraklah dulu. Argh! Tak sangka pulak sesusohh yang kritikal wad 7 HIS. Team aku? Alhamdulillah, group second last pukul 11:45 pagi gerak. *muka bangga* Kami rasa beruntung sangat sebab sebelum kami masih ada satu group ikhwah. At least Berjaya kalahkan ikhwah. *evil laugh*

“Kalau kita team last, memang putus harapan. Kalau kita Berjaya gerak sebelum ikhwah. Kami berbangga” salah seorang team ku bersuara diiringi dengan tawa kami.

Gerak sahaja, kami terus berlari. Tidak berhenti walaupun sesaat *menipu* cp2 terus ke Masjid Negara. Entahlah kami sesat SEKETIKA. Mungkin masing-masing tahu di mana FC berada. Haih. Tapi tak susah, kami jumpa FC sedang duduk di taman.

Cp3 kami di Pasar Seni. Masih aku ingat, klu yang kami terima, “Anda takkan jumpa ikan dan ayam di pasar ini” Aku dengan muka berlagak terus bersuara, “Pasar Rabu! Jom cari!” tetapi ahli kumpulan lain hanya terdiam. Aku pelik, kenapa? Aku memandang Sakinah. Memandangkan dia pernah XPLORACE ketika XPERT dulu, “Nurul, Pasar Rabu dekat mana?” Dia tidak beriaksi apa-apa. Adehh. “Pasar Seni. Ok pasar seni jom” Nurul bersuara. Seakan tak Nampak aku dihadapannya.  Oh. Pasar Seni. Kfine.

“Jual Button Badge ni dekat orang ramai.” Kakak fasi hulur kami 11button. 

Aku dan Pah melangkah laju ke mana pun entah aku kurang pasti. Yang penting sangat jauh dah dari Pasar Seni. Dari jauh aku ternampak seorang kakak bertudung kasut wohoo style. Aku dengan tak cukup nafas, menerangkan kami daripada mana tugas apa sedang apa… dia hanya memandang kami dengan wajah penat. Tiba-tiba dia memotong aku bersuara.
“I’m Chinese. But I wear hijab. I don’t speak Malay. So I don’t know what are you talking about…” Dia bersuara ringkas.
…………. BANGG!.................
Oh. Ok.
“So, can you speak and understand English?” Pipah bersuara.
Dia mengangguk.
SPEAKING? Ahaha. Aku? Erm erm erm.
Aku rasa bersalah. Serius ke nak jual ini kat dia? Dahlah ada ayat quran and so on. Tapi, ah! Cakap jelah. 
Jawapan dia sudah ku agak. NO.  sayang! Aku tak sempat tanya kenapa dia pakai hijab! Choyy!

Bila dah selesai cp3. kami ke cp seterusnya. cp4.  masjid yang berdekatan dengan stesen minyak. aku tergerak untuk bertanya di mana, tapi Alhamdulillah, team aku? Mudah dibawa berbincang dan masing2 pandai. aku tanpa menyoal terus mengekori. masuk ke dalam KLCC. tujuan? air-cond! dan cp4 kami di Masjid KLCC. entahlah aku pun tak tahu mana stesen minyak nya. di situlah aku berjumpa dengan banyak  kumpulan2. terdetik rasa kagum. hebat. jadi kami ada yang solat terlebih dahulu. tugasan kami? mencari 6 gambar yang telah diambil gambarnya oleh FC-FC danambil gambar SEJIBIK macam tuh. peh. *lap peluh*
cp inilah kami berinteraksi dengan pelbagai kumpulan. berborak bersama. dan agak malu jugalah jika kami terpaksa 'beraksi' di tepi jalan bagi mencari angle yang sama. pokok nya, sign boardnya. lampu jalannya. awannya?



selesai sahaja cp4 ini, kami bergerak. ketika ini aku mula berkata, kita boleh potong! sebab, kumpulan yang gerak sebelum kami di masjid itu merupakan kumpulan ikhwah yang bagi aku antara kumpulan awal.  

Pavilion Oloiya" kakak FC" berbisik. hoyeah! dia bagi kita jawapan. dengan memanfaatkan 'gps' kami iaitu salah seorang team kami yang duduk di KL dia pun menggunakan jalan pintas. masuk dalam KLCC hirup udara aircond. aah sejuknyaaa.

setibanya di Pavilion iaitu cp5  kami berjumpa lagi ramai kumpulan. terukir senyuman. tahniah kahfian. lebih-lebih lagi team akhawat yang awal gerak juga kami jumpa. Di sinilah FC bertanya kepada kami, macam
  mana boleh jumpa Pavilion. Aku hanya menjawab, Papilio dengan Pavilion dekat-dekat. So, pergi jelah. . Tugasan kami di situ adalah menangkap 10 gambar barangan boikot dan 3 buah kedai boikot. snap snap. kami ke cp seterusnya. katanya di KL Central.  GPS kami a.k.a syahirah terkejut. sebab perjalanan ke situ mengambil masa dan memerlukan wang untuk ke sana. jadi kami keliru. nak dipendekkan cerita kami pun mengambil, ape ntah nama dia. dan kami tiba di KL central dengan berjumpa lagi kumpulan2. di belakang kami pula ada kumpulan yang bergerak sebelum kami. alhamdulillah. kami masih awal. walaupun jam menunjukkan jam 4 petang. tugasan kami? mencari translator. yang terdiri daripada china dan india. di sini
kami sangat kecewa. kecewa yang amat sangat sehingga meluluhkan hati.



masa yang diambil begituuu lama! sehingga maghrib. penat hanya tuhan yang tahu. seakan mahu rebah. dikuatkan hati. banyak kumpulan yang sudah pulang.tetapi kami masih mencari translator. .sebab, tak semua orang china tahu menulis bahasa mereka sendiri. jadi kami gagahkan diri mencari cina tulen. takpun ciina yang tahu bahasa mereka. jadi apa yang kami dapat ialah mereka tulis sekerat-kerat. ya Allah. ketika itu, perasaan semangat aku lumpuh. dibaham waktu. dengan dalam ketiadaan wang untuk pulang juga air yang sudah habis. aku hanya menjeling mesin air di hadapan mata. seandainya aku punya kuasa untuk menghasilkan duit. aaah. akhirnya, kumpulan kami diiktiraf gagal setelah terlajak waktu di situ. rasa, fine.

malam itu, kami punya slot bersama FC berserta course yang diminati akan datang. jadi masing-masing ke course masing2. aku? sedih kott. ke 8-8 pilihan aku tiada yang tersenarai. jadi aku membawa diri ke mana sahaja. tiba-tiba aku mendengar kosku dipanggil. time tu riang2 ria bergerak ke sana. walaupun hanya aku seorang sahaja akhawat. *yang reramai tu semua bodyguard*  hehe.

lalala. tapi. ERAT memang best! jujur!ketika mahu pulang ke Johor, aku mula rasa berdebar-debar. kerana? yee! aku seorang sahaja mengambil bas secara sendiri. sahabat-sahabat lain semua menaiki bas yang sama. ahh. pengalaman naik bas seorang? *sengih* sambil berbisik. gile. sangat gile..




 Sekian. dari ana. Johorean. Purplean. Bila semua pakat pakai baju r2P maka terasinglah aku.. dan yang paling penting nak say WELCOME to RORO! :)hehee. Jangan serik dengan kami!


Welcome RORO. seriusly sangat sangat rindu RORO! 

13 May 2013

"Ibu nak beli kasut hari tuh...."





Tanggal 12Mei 2013.

Saat ayah terpaksa pulang ke Arab. Kerana beliau masih ada kerja yang harus dilakukan. Masuk tahun ni, sudah 6 tahun beliau bekerja disana. Tak disangka langsung. Heee :D

Saat ini jugalah merupakan Hari Ibu. Saat suaminya terpaksa berjauhan. Saat. Hahaha. berpuitis seh. Tapi, betullah. Sedih bile melihat ibu menangis. Bersedih.

Pada tanggal eh berapa hentah. Oh yee. 28 April2013. Kami ke Jusco. Dan jenjalan. Yeayy! ibu jenjalan area kasut. Dia terpandang satu sandal yang ohh, bagi aku sangat nicee. look nice and suitable for her. But, it was so mahal. and, I look at her face, she syadid sangat nak kasut tuhh.

Pada 12Mei2013. Kali ni ke Jusco dengan ayah.
"Ibu nak beli kasut yang cantik hari tuh,,.." Ibu bersuara ketika dalam perjalanan.

HAH. rosak rancangan wehh! Aku dan maman serentak pandang sesama sendiri. Ye. Aku faham pandangan tuh. Pandangan yang merisaukan.

Setibanya di sana, ibu mencari kerusi roda untuk atok. Aku lantas berbisik terhadap ayah.

"Ayah, nantikan ibu nak beli kasut kan? Jangan taww, akak nak belikan untuk ibu. Hari ni kan hari ibu..."

Ayah memandang wajahku dan mengangguk sambil tersenyum :) Yeah!

Kami akhirnya berpecah. Aku dan kakak saudaraku. Yang lain join ayah dan ibu membeli barang rumah.

------Terus ke tingkat dua-----

Yes! Adapun kasut tuh! "Abang, saiz 25 ada tak?"

"Takde dik, saiz 26 je ada.." Hampa. Aku seakan mati harapan.

Aku terus mencapai kasut yang dipamerkan yang bersaiz 26. Disarungkan ke kaki. Alah, kaki aku dan ibu, tiada beza.
"Bolehlah bang, saiz ni..."
"Ok, adik bayar dulu. Nanti datang kat abang balik tunjukkan resit yee.."

PAID.
psssst:/ dalam hati aku berbisik, habis duit gaji aku. haihh.

Astaghfirullah, Jika hendak dibandingkan dengan wang ringgit selama mana aku menentap di dunia ini, harga kasut ini hanyalah seciput sahaja dengan wang ringgit ibu ayah membesarkn aku. Allah.

Aku berpuas hati setelah berjaya membeli hadiah special sempena hari ibu. Aku berbangga. Dengan wang ringgit aku berkeringat :) Akhirnya....

Aku menanti di tempat yang dijanjikan.
"Hello, man, man dekat mana ni? Akak dah dekat bawah dah..."
"Man, kat tempat kasut. Ibu nak beli kasut.."

WHAT?!

"Eh man! Jangannlahh. Kan akak nak belikan ibu kasut tuhh!"

Hah. suspen tak? Time tu aku mula bergenang. choyy.

Setibanya di rumah ibu mengeluarkan 3 kotak kasut. satu untuk atok. dua untuk empunya diri. Tapi wajah ibu agak sugul.

"Ibu nak beli kasut hari tuhh... tapi, takde sale. Mahal sangat. Takde discount."
Aku tersenyum :)

"Cuba tengok kasut ibu nih, Yang ini boleh pergi kuliah..." Petah ibu sambil mengeluarkan kasut yang pertama. Warna cokelat. Hee, warna kegemaran ibu.

"Kasut yang ni nanti, boleh hantar ayah nak balik..." Sambung ibu sambil mengeluarkan sepasang sepatu yang agak comel. Bertumit separuh tinggi.

"Banyak ibu angkut kasut hari ni eh?" Aku berjenaka. Aku melangkah masuk ke dalam bilik dan mencapai sebuah beg yang didalamnya terisi sebuah kotak yang sudahpun berbalut.

"Nah. Selamat Hari Ibu!" Aku malu. Ngeee.

"Ini mesti kasut hari tuh kan?!" Ibu tersenyum.
"Mana ade! Takkanlah. Mahal sangat. Habis duit akak nanti..."

Ibu membuka dengan penuh debaran.

"Aaaaa, kan ibu dah kata.. Terima kasih anak-anak ibu :)"


SELAMAT HARI IBU, Buat Pn. Noraini Wahab :)



huh. Ingat nak snap gambar. and tunjukkan kat sini. tapi tapi tapi tapi. ibu dah nyorokkan kasut tuh ish,

Hah! Cakap pasal sporting, ada satu hari, time espiyem. Aku down. DOWN! tapi aku malu nak cakap dengan ibu apa sebab. Sebab. Remaja, well. You know ? ;) hehehehe.

Disebabkan duduk asrama. Aku pun cari public fon. Call ibu. Eheh. Berani je pon kalau call then cerita masalah. Kalau face to face? Haha. Sorry. gakk berani.

Aku cerita, sekian bin sekian. itu sekian sekian. And, sepatah je ibu cakap. Akak gedik. HAHA.
But you know? Ibu support aku. Ibu cerita pengalaman dia time zaman sekolah. Ibu cakap 'itu' tidak baik dan tidak sesuai buat masa ini. Ibu cakap, bagi air yasin dekat 'itu' HahahahaXD

And that day, aku rasa sangat happy :') aku rasa macam. Allah, terima kasih....  :) Akak sayang ibu :*