10 March 2013

Usrah

Wohoo. Assalamualaikumm!
Hello Hello Hello!


Actually, siapa pernah dengar perkataan 'Usrah' ? binatangg? eehhh. sampai hati cakap usrah ni binatang tahuu! *baling bawang*  APA? usrah ni bangunan femes kat Yanbu?! oh tidakk. tidak sama sekali. Usrah ni, erm erm. Bulatan gembira yang membentuk hati. Membina rohani iman jasmani fizikal. Eh? See, nampak tak gambar tu? Yee. Buku-buku itu sedang berusrah. Ok, saya tipu. Kiranya macam tulahh. Buku2 tu cantik tersusun membentuk bulatan. Tiada yang terpisah kann? Tengok betul-betull. Ada!? Mana adaa. semuanya rapat. At least tersentuh lah kann? 

Dalam usrah, kita saling berkongsi. Definasi usrah yang mengikut pak cik google translate niee, sebenarnya, erm erm. K E L U A R G A . yee! Setiap manusia ni, impikan keluarga yang bahagiakan? *menangis sayu* Setiap orang impikan isteri yang solehah. Suami yang soleh. Anak yang hormat ibu bapa. 24 jam romantik. k, tetiba teringat cerita UP. Pak cik tua tu sweet sweet dengan isteri dia dari muda sampai tua. Main-main belon. Alahai. 


ingat cerita ni? Lepastu kat Youtube ada video sekali dengan lirik lagu Istikharah Cinta-Sigma. fewwwww :')

Dalam usrah kita subur tarbiyah. Janji setia dipatuhi. Dalam gerak kita menyusur langkah. Amalan syura dipatuhi. *lirik* sedap lagu nie. wuuu~ rindu nak nyanyi sama2 dengan budak IKRAM.

Act, aku baru dapat call. 
"Jie, nak usrah under JB or PG?"
"PG la senang sikit nak drive." *bajet dah ada lesen*

At one day, "Jie, boleh join esok? Usrah?"

Yeaay! Finally dapat call, dia ajak usrah. blup blup blup. *err apa tuh?*

So, dalam usrah ni first of all, kenalah Ta'auf (Berkenal-kenal) sebab. pepatah melayu pujangga ada mengatakan, tidak kenal maka tak cinta! ok, sekarang yuk tengok pepatah islamik pujangga, Tak kenal, maka Ta'aruf! Hoyeahh! 

Cuba bayangkan, dalam family tu, kita tak bercakap langsung! Tak kenal! Tak makan sama-sama! Tak pernah solat jemah sama-sama! Tak pernah masak sama-sama! Tak pernah jalan sama-sama! Berani untuk saya katakan, itu bukanlah happy family! Seriusly.

Sama juga macam Usrah. Duduk dalam bulatan. Kalau asyik, cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. *pemat* cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. memanglah kita ngantuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuk. zzzzz. Usrah ni, bukannya cakap je. Tapi diisikan dengan pelbagai macam kreativiti oleh ahli usrah. Contoh ; makan. jamuan. *Sebut pasal makanan. Memang semua jadi segar. Manusiaaa -___-* jalan-jalan. haaa :) bestnyaa!


No comments:

Post a Comment