27 January 2013

Tanggungjawab?


Bismillah :)

Tanggungjawab?
Kita Tanggung. Dan kita Jawab? Hwaa, apakahh. *tik tok tik tok tik tok* teetttttt.baiklah. Saat kita terkontang-kanting di akhirat sana. bagi yang terkontang kantinglah. Tanggungjawab ni lebih kurang amanah jugalah. heww heww. Jadi, bila kita berseorangan di akhirat kelak, Allah akan tanya. sekian dan sekian.

Solat?

Masa remaja?

Waktu lapang?

Tanggungjawab!
Kepada pemimpin rakyat/pelajar/anak/isteri/keluarga/makayah dll. Allah akan tanya. Apa yang telah kita lakukan sekian dan sekian. Maka, kita tak boleh bohongg! Mana boleh maaa. Allah maha hebat. Cool beb Allah, SubhanaAllah. SubhanaAllah. SubhanaAllah.

Ok, actually nak cerita. bila dah habis SPM macam-macam cerita.

1. Lesen kereta.
heyy, nak ambil lesen juga tanggungjawab tahu? Yes, ofcourse ramai bosan sebab kursus tu amatlah
-___________________________- it's okay. Tetap juga ilmu Allah kann?
Bila dah kursus, kena pulak ujian Komputer. satu tanggungjawab juga untuk menelaah buku walaupun
-___________________________-

2. Kerja?
bibik juga satu kerja MULIA! haha. actually, terdengar ceramah dekat TV. dan ianya sangat. ahh. sentap.
"Jangan mencuri tenaga untuk bekerja! contohnya, tidur lewat malam tengok bola! pffffftttt. esok nak kerja? ngantuk!"
"Ketika bekerja jangan sibuk update status! Jangan sibuk update tweet! Semua masa Allah akan tanya!"

3. Program.
bila dah habis SPM macam-macam program, MHi, R2JV, Ikram Mahasiswa dll. Baiklah. sangatlahhh merugiiii kalau tak join. baiklah. BAIKLAH! Bila tengah program, jauhkan diri dari ipad dll gadget2 lain yang boleh menggangu masa.
*Bagi kalian yang pernah diganggu oleh minah ni time program bagaii, maaf! asif!* -tanda jeles- LOLXD


Baiklah. Jangan memandang rendah soal Amanah. Soal tanggungjawab.

"Apakah yang paling berat di dunia ini?"
"Itulah dia amanah"

No comments:

Post a Comment