29 January 2013

Sakit. Sakit, Maridh!


Kadang-kadang, kita sering mengeluh. "Kenapa saat-saat ni aku sakit? Datanglah waktu lain!"
Tak suka laa! Time nak hekzam laa! Time nak pergi kerja! Time nak sekolah! Time nak sukan! Kenapaa! Kenapaa! 

Beban! Beban! Beban!



Kawan-kawan, ketahuilah, Allah tak pernah nak membebankan hamba-hambaNYA. Osemm kan Allah! 
"Allah tidak akan membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya...." (2:286)

See, Allah tahu tahap kekuatan dan kesabaran kita. Cool lahh, ketahuilah bahawa sakit tu actually menggugurkan dosa kita. Kuatkan bersabar. okeyh ;)
Rasulullah sendiri pernah sakit. Ada baginda pernah mengeluh? dokk! Tak pernah mengeluh punn. Dalam dunia ni semua pernah merasai kesakitan. Hatta dapat cubit free dari bonda pun sakit! Semua itu untuk kebaikan kitaa!

PERCAYA TAK? firaun tak pernah sakitt! adalah, itupun batuk sekali. Dan,,apa kesannya? Semua tahukan kisah Fira'un? Firaun yang berlagak bagai mengatakan beliau itu adalah tuhan. huh, lihatlah, beliau lupa diri... nak ke kita jadi macam beliau? Tidak kan? 

Bersyukurlah, sebab sakit itu menggugurkan dosa. Allah tu maha Hebat! Maha Penyayang. DIA tak pernah membebankan kita, malah meringankan kita lagi!

SubhanaAllah. SubhanaAllah. SubhanaAllah. SubhanaAllah. SubhanaAllah. SubhanaAllah. SubhanaAllah. 

No comments:

Post a Comment