23 December 2011

Saya tak lama dekat dunia ni :(



Salam dear all my readers *entah ada yang baca ke tidak*

tak tahulah post kali ni pasal *dead*

"Orang yang paling bijak adalah orang yang mengingati mati"


Nak bijak? Jom let's think about this!


Weheee, saya dah buat satu kajian. Mostly, orang yang mengigati mati...dialah orang yang paling PENAKUT!


tak tipuu!

dia TAKUT nak buat salah. TAKUT nak tipu Allah. TAKUT nak berselindung di sebalik dosa, Allahuakbar....

Jomlaah, fikir...sejenak pun tapelaah. Mati ni sakit wooooo,

Kita pun tak tahu bila kita mati kan? Dan...kita tak tahu kita mati dalam keadaan macam mana? Saat kita macam mana? Itu semuaa, kita corakkan dari sekarang.

Sekarang, Allah bagi kita kain putih. It's up to you, nak warna apa. Dekat dunia ni pelbagai warna, so pilih.

Sekali kita salah pilih, kita takkan senang dengan kain putih kita. Nak senangkan balik and nak putihkan balik, mudaah...


TAUBAT NASUHA


Taubat tu oseem ape!
"Kecuali mereka yang bertaubat , mengadakan perbaikan dan menjelaskan (nya), mereka itulah yang Aku terima taubatnya, dan Akulah Yang Maha Penerima taubat dan Maha Penyayang" (2:160)

sebenarnya macam niee, on FB tgok status cousin..dia kata dia nak ziarah kubur arwah mak dia...dan cousin yang lain kata, dia nak ziarah kubur arwah adik dia. Dan saya pula komen, nak ziarah kubur arwak atok abah.

3 orang yang berlainan umur. KAAN??!

arwah mak ude, umur dalam lingkungan 50+, arwah sepupu tu pulaa baby lagi, arwah atuk, dah 70/80+.

Konklusi ;
"Kullu nafsin zaiqatul maut"
"Semua yang hidup akan merasai kematian"

"Dan kalau Allah menghukum manusia kerana kezalimannya, nescaya tidak akan ada yang ditinggalkannya(di bumi) dari makhluk yang melata sekali pun, tetapi Allah menangguhkan mereka sampai waktu yang sudah ditentukan.Maka apabila sampai ajalnya , mereka TIDAK dapat meminta PENUNDAAN atau percepatan sesaat pun" (16:61)

2 comments:

  1. santai tapi mempunyai mesej yang sangat berguna..
    jihan tau x sape ni??

    ReplyDelete
  2. To anonymous : Mana laah nak tahuu. huhuhu. Siapakah?

    ReplyDelete