30 November 2011

Going to sixteen world !

Hello to all my readers !
*kalau ada yang baca laaa -,-

Today, ops. Tomorrow and a just a few hour more, I am going to sixteen's world!

Hwaa, it's so scary !

*Sejak bila cakap orang putih niih? Hailaa.

Ok, masuk dunia enam belas tahun ni, saya sangat lah Ya Allah, panjangkanlah umurku. Agar dapatlaah sambung ke IPT. mana tahu dapat bergelar penulis kee? Amiiin!

Sesekali nak jugaak rasa femees ni. Hrrm, tapi kalau dah femees ni bahaya sebenarnya kaan? Takut kalau hati ni lari dari Allah. DUSH !

Sungguh merbahaya.

Kalau ada orang kata nak hadiaah?

Haha, hadiah first mestilah nak KEYBOARD! hwaaa, tibe2 terasa minat nak main keyboard.
*Setakat taw lagu London Bridge je buat apa kaan?

Then, kalau ada yang pemurah tu,, bagilah hadiah AL-QURAN coz, Al-quran dah basah dek terkena air hujan sedangkan al-quran tu dalam khemah time jadi FC mukhayam darjah 4. Hmm, takpelaaa.

Next, nak apa ek? Let me thing, yang utama sekali ; adalah KASIH SAYANG dari hamba untuk hambanya.

SAYA SAYANG KORANG SEMUA LILLAH !

ok dah 12.01 pagi. HB jihaaan!

27 November 2011

Hijrah Yukkk!

1433 New Year

subhanaAllah. Dah seribu empat ratus tiga puluh tiga nampaknya ISLAM sudah menjalar di era globalisasi ni kan??

Ok, hakikatnya apa yang saya dengar adalah ; tahun ini diambil ketika Nabi Isa diangkat ke langit. Sebab itulah dipanggil 1433 Masihi.

Ini belum lagi dikira pada tahun penurunan Nabi Adam , dan nabi-nabi seterusnya. MasyaALLAH. DIA memang hebatkan !

ALLAH ALLAH ALLAH.

Bila difikirkan balik, tentang sejarah Nabi Muhammad berhijrah ke Madinah dengan sahabat baginda, Saidina Abu Bakar As-siddiq. Pilu dan terharu mendengar kisah tu kan?

Ok, tiba-tiba rindu Irfan saya. *Sepatutnya memang kena rindu*
Cubalah saya ni sahabat yang hebat seperti Saidina Abu Bakar, Ya ALLAH. Pertemukanlah aku dan sahabatnya di SANA nanti.

Means HIJRAH yang sebenar bukanlah hanya sekadar melihat kepada sejarah baginda berhijrah. BUKAN dan ternyata BUKAN . Sebenarnya YA.

Means lain adalah ; Penghijrahan KITA dari negatig kepada positig. Dunia ni, tak semua baik. Percayalah.

Ok tiba-tiba teringat kisah Nabi kesayangan kita diangkat ke 7 langit ketika penentuan KEWAJIBAN solat lima waktu, ketika itu..Nabi nak solat berjemaah bersama-sama dengan nabi yang lain. Semua Nabi menyuruh Nabi Muhammad menjadi imam.

Nabi suruh Nabi Adam jadi imam, tapi baginda jawab "Dia tak layak sebab, kerana dia mendengar hasutan Hawa supaya makan buah yang diharamkan ALLAH untuk makan."

Bila disuruh Nabi Yunus, baginda jawab, "Aku juga tak layak sebab aku telah meninggalkan kaumku, lalu aku diberi balasan ditelan ikan Nun"

Ok tidak mahu cerita lebih. Just nak cakap, tinggalkanlah segala benda yang memudaratkan diri kita. Jom kita berhijrah :)

18 November 2011

LIKE !


Tolong saya dalam membanyakkan LIKE :)

Sayang Irfan saya


Inilah Irfan saya.
Saya sayang dia kerana Allah.
Persahabatan yang disandarkan keimanan memang sangaaat indah.

Malam ini,
saya sangat rindukan Irfan saya.
Saya berterima kasih pada tuhan.

Terima kasih Allah.
Kerana telah menghadirkan aku seorang Irfan yang hebat.
Dia mendekatkan diriku pada MU.


Terima kasih Irfan.
Sejak bangku tadika lagi,Ukhwah ini ibarat madu.
Manisnya tersemat di qalbu.

Terima kasih Irfan,
Malam ini indah , meski tidur lewat.
Hanya yang merasai akan mengerti dan hanya yang mengerti akan memahami.
Jaga hati wahai Irfan.

16 November 2011

Mentari pagi


Mentari pagi. Fuhhh sinar nya, fuhh.
Pagi tadi saya pergi pasar. Beli barang-barang nak buat lauk tengah hari ni.
Lepas tu, dalam perjalanan nak balik ke rumah sambil mendengar radio IKIM ni. Si abang Pian dengan Kak Siti kata "Ok sekarang mari menemani kami, dan sebelum itu mari dengarkan..Demi Matahari, Snada"
Volume radio kereta sengaja dikuatkan. Memandangkan ibu sendiri suka dengan lagu ni, so melaung-laung laah dalam kereta *tak sedar tu dia tengah ponteng sekolah sambil dengar... ibu tanya.

"Akak, cuba teka ni surah apa?"
Saya pun terus membaca ayat surah tersebut paada ayat yang pertama. Lepas tu berhenti *lupa sikit, ye la time sekolah rendah je mengulang-ngulang surah tu -__________- tak senonoh kaaan??!

Ibu sambung untuk ayat ke tiga. Ibu pandang, ternyata dia suruh sambung ayat tuh. *Ahhh...ingaaat! ingaaattt laaah!

ceh dengan muka control sambung ayat ke tiga. lepas tu ibuu sambung lagi sampaaai habis. *FUHHHH

Bukan tu sebenarnya nak cerita dekat 'Mentari pagi' ni.

Jom kita singkat maksud liriknya :)

Demi matahari dan sinarnya di pagi hari
Demi bulan apabila ia mengiringi
Demi siang hari bila menampakkan dirinya
Demi malam apabila ia menutupi

Demi langit beserta seluruh binaannya
Demi bumi serta yang ada di hamparannya
Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya

Allah, Subhanallah … Allah, Subhanallah
Allah, Subhanallah … Allah, Subahanallah

Allah mengilhamkan sukma kefasikan dan ketaqwaan
Beruntung bagi yang mensucikan-Nya
Merugi bagi yang mengotori-Nya ... Subhanallah

Dalam surah As-syams ni ALLAH telah bersumpah dengan matahari. Dengan siang. Dengan malam. Dengan langit. Dengan jiwa manusia atau makhlukNYA. kan?

Dalam dunia ni, semua benda ada dua pilihan. Positif dan Negatif. Jantan dan Bentina. seperti ANJING DAN KUCING. Dunia dan Akhirat. semuaaa berpasangan. Sesuailah dengan firmannya;

"setiap penciptaan itu diciptakan berpasang-pasangan"

Jadi dalam statement ni; kita yang menentukan samaada baik atau buruk

Allah dah mengilhamkan sukma kefasikan dan ketakwaan.
Beruntung siapa yang memilih ketakwaan dan rugi bagi yang memilih kefasikan.

Chill, pilih yang terbaik untuk memperoleh yang terbaik :)

05 November 2011

Cinta




Weee, gambar apa tuhh? HAHAHA.
bismillah InshaAllah di pagi ni nak kongsikan perbualan dengan seorang alumnai.
Malam2 ni bincang pasal cinta syokkan :)

yang penting, TAK SALAH KITA NAK SUKA SESEORANG, SEBAB ITU ADALAH FITRAH DAN ANUGERAH TUHAN . yeeaaah, ALLAH hebatkan.

Tp sungguh kejam seseorang itu yang meletakkan cintanya ditempat yang salah. Ahhhh sangaaat kejam. That's why la ada masalah buang anak laa, zina laaa, ok perbualan kami diceritakan dengan masalah cinta. dan kakak ni balas



perasaan suka kat seseorg tu
FITRAH tau
mmg firah
sangat2 susah dibendung .
jie kira beruntung sbb masih dlm bumi hidayah .
  • kalau kat luar ni

  • bila dh suka kat sesrog je

  • mula lah


  • mtk no tel

  • contect2 ,

  • akak ada jgk terkena .

  • hampir mgalah

  • hmpir rasa nak couple

  • TAPI !

  • balik kepangkal jalan !

  • apa matlamat kita sbenrnya .

  • cinta ni SUCI .

  • tapi jgn kte cemari

  • ingt


  • SYAITAN suka mmpermainkan kita

  • dgn keindahan cinta .

  • setiap kali akak jatuh cinta

  • akak akan SOAL diri akak semula


  • '' cinta aku SEBAB apa.. ?''


  • -adakah sbb dia hensem ?


  • ''cinta aku UNTUK apa...?''



  • -adakah utk memiliki ?


  • ''cinta aku BERTERASKAN apa ...

    ?''


  • -adakah nafsu sbagai tunjaknye ?


  • setiap kali akak SOAL diri akak .


  • akak akan tanye lagi ..


  • '' BETUL KE AKU NAK DIA YANG

    BIMBING AKU ?''


  • '' tanggungjawab aku dgn keluarga kau dh sempurna ke belum ?'

    '

  • -sbgai anak

    -sbgai adik
  • -sbgai kakak


  • -sbagai sahabat


  • paling penting

  • -sebagai HAMBA ALLAH .


  • semua tu .

  • dah sempurna belum ?

  • kalau nak di ikotkan perkataan SEMPURNA

  • mmg slama2nya TAK AKAN SEMPURNALAH .

  • tp skurg2nya

  • adakah tnggungjawab tu dh bergerak .


  • setiap kali akk suka dkt seseorg

  • akak akan tnye lagi


  • '' KALAU DIA KAWIN DGN

    AKU.....''


  • kenapa akk fikir pasal kawin trus ?

  • kenapa akak tak fikir



  • ''KALAU DIA COUPLE DGN

    AKU....''


  • sbbnye .

  • akak tau .

  • COUPLE tak akan kekal lama . n


  • bagi akak


  • ''untuk apa KITA COUPLE ?! ...'


  • -adakah sbb utk MEMILIKI sahaja ?

  • akak pernah bertnya pada diri sndiri .

  • umur masih mentah


  • PANJANG PERJALANAN

    HIDUP.


chill:) Hebatkan. ana tanye lagi,
"Macam mana kalau die terus menganggu bayangan kita?!?"


  • gerkkan minda

  • utk mencari REDHA ALLAH dulu .

  • akak kadang2 CARI kat mana silap akak .

  • SEMUANYA AKAK DH TEMUKAN JAWAPAN

  • bila akak habis

  • sekolah !

  • ALLAH banyak menegur akak .

  • ALLAH berikan kesempatan utk akak belajar memahami ISI ALQURAN


  • ILMU AGAMA .

  • mmg slama ni di hidayah akak belajar tu

  • semua

  • tapi akak belajar sbb apa ?

  • sbb EXAM

  • sbb nak LULUS SPM .

  • bila habis sekolah !

  • ALLAH uji akak

  • dgn bermacam2 ujian

  • kemudian di situlah TITIK pemulaan akak


  • belajar

  • mendalami ilmu agama

  • akak mula SEDAR .

  • segala kesalahan akak

  • berpunca daripada MATA .

  • then MATA ADALAH salah satu PANAHAN iblis .



  • jge mata MAKA TERPELIHARA HATI

  • akak dulu DAH LALI DGR AYAT ni kat SMIH

  • aka tak pernah practikkan .

  • tapi .

  • bila SEKALI PRACTICKAN !

  • ALLAHUAKBAR !

  • mmg benar !

  • pelihara mata .

  • nescaya terpelihara hati

  • jie beruntung

  • proses tarbiyah masih berada di smih

  • akak ?

  • jie , kalau tau kisah hidup akak !

  • msty jie akan TERKEJUT .

  • akak .

  • malas nak cite .

  • sbb , bg akak .

  • biarlah ianya menjadi sejarah

  • untuk dilupakan , tidak sama sekali

  • sbb , bnda PAHIT tulah

  • yg bangkitkan akak

  • smpai skrg .

  • akak CARI tarbiyah tu jie

  • akak CARI akak BERUSAHA utk mencari .

  • kemudian akak jumpa lagi .

  • akak tnye soalan

  • ''aku masih muda , layakkah

    aku untuk dia ? ''


  • ''entah2 ALLAH dah berikan

    aku org lain ? '


  • ''apa perasaan aku nanti

    kalau dia KAWIN dgn org
    lain ? '''
  • ermm .

  • mcm tulah yg akak fikiran

  • namun

  • nak menyukai seseorg mmg tak salah

  • sbb itu adalah FITRAH

  • ALLAH yg selitkan perasaan tu dlm hati kita .

tak boleh nak dibuang

Konklusinya; kakak ni kata cara nak lupakan SI DIA senang je Baca quran. Istighfar. Ingat

Allah selalu. Selalu solat hajat.


I.Allah, DIA akan permudahkan

untuk segalanya :)