11 July 2011

Wanita, peliharalah auratmu.

Sekali lagi salam. Detik ni ana nak terangkan sedikit pengetahuan ana tentang aurat perempuan. Haish dunia-dunia. Macam-macam dah sekarang. Pelik. Sampai ada yang nak tukar jantina. Apalaaah manusia nie ;( Dah baik-baik Allah bagi jadi lelaki, jadijelah. Dah baik-baik Allah bagi jadi perempuan, ditukarnya kepada lelaki. Kadang-kadang lawaklah juga. Bila belajar PSI ustazah kata; Antara orang yang TIDAK RETI nak mensyukuri nikmat Allah. Benarlah kata-kata Allah Maka orang yang bersyukur amatlah sedikit. Aurat perempuan yang dah famous
sekarang ni ialaaah.

  • Rambut
Hah. Senangje. Pakailah tudung kan?

Ok tapi, orang salah istilahkan dengan menutup rambut SAHAJA. .....leher didedahkan.

Contohnya : (Bismillah..x de niat nak memalukan empunya gambar. Tapi untuk kebaikan ummah)

Ok. Nampak leher tak ? Mestilah TAK. tapi nampak BENTUK leher taaak?
Ok dalam Islam, tutup bukan setakat tutup warna dan bentuk. Ini satu kesalahan wanita Islam sekarang.

Lagi satu pakai tudung ni..nampak BONGGOL kat belakang. Ana sendiri tak faham. Apa function bende tuh. Haisssh.

Ok..nampak tak macaaaam..'erh' Ok..bonggol ini diHARAMkan di sisi Islam.

  • Bentuk badan
Hahh..ok nampak simple. Tapi zaman sekarang orang pakai baju tp just pakai INNER. Nahh, ini contohnya kalau tak jelas. And benda ni la senanye yang paling MALU nak cakap. Ana ada seorang adik yang special sangaaat! Ana minta pendapat dia "Man, apa lagi aurat yang selau
perempuan lupa." Laju je dia cakap..."Hah! Itu..haish bentuk badan". Maaak maluuu =.='


*Gambar yang ini diambil dari sebuah blog. Ok kalau terjumpa gambar ni dekat mana2 sesungguhnya insan ini MAHU berubah. Sama2 doakan dia :)

Dan sekali lagi ana ulang. Tutu aurat bukan hanya tutup sahaja. Tetapi tutp bentuk dan warna. Ok tengok gambar yang last tuhh, cukup sempurna...tudung dilabuhkan. Tapi, nampak bentuk tangan. Hurm, tak sempurna lagi~
  • Suara/Bunyi.
Ana buka lagu Mawaddah dekat youtube. Fuhhhh sedaaap. Tapi, Suara perempuan itu aurat.

Ok..ini antara comment pendengar lagu nasyid perempuan.

1.woi bodoh bin bahalul,klu suara pompuan tu aurat skali pun nie adalah dakwah,faham,ada rukhsahnya,tp syarat nak berdakwah bkan pda suara tp pda ilmu,apalah korang nie,sdangkan siti aisyah sndiri jdi rujukan para sahabat nabi bleh plak dgr suara dia,nie mawaddah apasal x bleh?,lain kali blajar dlu baru komen jgn nak komen sembrono je

=Ok...I.Allah ana akan jawab. HAHA dia sangat kelakaar. Aurat suara bagi perempuan ialah suara yang DILENGGOK2KAN. DIALUN2KAN.

2.kagum aku ngn team mawaddah ni...aku pling ske tgk muka pnyanyi yg pakai bju kaler biru 2..sape ek nme dia...
Reply:Nama beliau ialah ---------------- atau lebih dikenali dengan panggilan Fatim. Merupakan salah seorang solo --------.

Reply: fatim sayang, kenape tak pakai hand glove.. sayangku. dari manna

Mannafiqalbi 2 years ago 5 .

Nampak taaak? Hah..nak cakap ana tipu? TAAK. siap ada like lagi tuh. perkataan 'sayang' sudah memperlihatkan seorang lelaki yang sungguh suka kepada nasyid telah terpesong SEDIKIT imannya dengan sebab dengar nasyid ni sebabbb dia suka pada salah seorang solo.

3.aku suke sgt vokalis ni...sumpah sedap giler suare die.

4.aku suke sgt vokalis ni...sumpah sedap giler suare die.

5.cantik ek..heheh berkenan tgk...
Dah. Dah tak larat nak copy semua comment2x tuh. Ok..Dah dapat tangkap kenapa suara perempuan tu aurat?

Ada orang kataaa.."Kalau suara perempuan tu auraat.. cane guru2 perempuan nak mengajar kat kelas?"

Saudara yang bertanyaaa.. Aurat dari segi suara seorang perempuan bermaksud suara yang diLENGGOK2Xkan.

No comments:

Post a Comment