10 July 2016

Abang dan Adik

So this is my life.

"Laah, awak sorang je ke perempuan dalam family?"

"Eh, awak ada abang?"

"Best tak ada abang?"

"Mesti manja kan dengan abang dan adik?"

"Mesti boleh share kan masalah dengan abang dan adik?"

Penuh soalan tu orang tanya bila bertaaruf dengan aku, yang hanya seorang perempuan dalam adik beradik.

dan jawapan aku, panjang. kadang-kadang boleh ajak solat zohor dan asar sekali!

jawapan:

Ada abang dan adik dalam hidup aku is the best thing in my life. Plus aku dapat abang dan adik yang masing-masing masuk air dan tak betul. MANJA? tak. aku kena buli. aku tak rasa nak bermanja dengan diorang. sebab, yelah, dah masing-masing tak betul kan? :)

satu benda yang paling aku ingat.

Along dan luqman adalah photoghrapher. Dan adik yang bongsu, adalah... model (kot) sebab dia pandai nak mengayakan gaya bila depan kamera. Tapi aku,
"Apa akak ni, cuba amik gambar tu smart-smart sikit!" sometimes its hurt. tapi, tak pun sebenarnya. aku akan tergelak sendiri. Sebab, entah.

dan kadang-kadang bila diorang bergambar and setting bagai, aku je lah tukang perhati.
"Akak, sinilahh kalau nak ambil gambar sekali." Abang aku panggil.

Dan bila aku datang.
"Kak, tepi sikit." dan aku kembali duduk tepi cerut batu. Yeay. tapi percaya tak, at the end, diorang akan panggil dan ambil gambar sama-sama dan sama-sama gelakkan aku. ok gais.

Tu tak sebut bila raya. Yes, masing-masing beratur nak salam.
Tapi, kitorang adik beradik takkan punya ada word, "Along, akak minta maaf salah silap. Halalkan makan minum akak. Along bla bla bla."

ayat kitorang,
"Eh, along ingat tak banyak along kat akak? Minta maaf sekarang!"
"Akak, ini abang, Abang sanggup berkorban apa sahaja demi adik-adik abang."
Sambil dia buat muka monyet dia.

Bila main mercun, abang aku akan beli mercun merdeka tu. Dan dia suruh aku rakam.
At last, aku yang kena ketuk sebab rakam dari bawah bumbung. Dan nanti dia bawa video tu ke ibu dan ayah....
"Ibu! Tengok akak ni rakam macam mana!"

Tak. dia tak menyakitkan taw. Aku sangat bahagia dapat perangai diorang yang macam setan ni. Kadang-kadang, bila duduk borak dengan diorang, kerjanya gelak je sebab masing-masing duk bahan aku.

Tengok adik beradik orang lain ambil gambar sweet-sweet. Follow each other dekat insta or fb.

Kitorang? Hmm. Taak silap aku, aku block fb along kot. Tak, kitorang tak follow each other and takde gambar sweet-sweet peluk-peluk tu. Dan aku tak minta.
Cukuplah bagi aku masing-masing duduk dalam kereta dan saling tuduh menuduh kentut siapa yang busuk ni.
Cukuplah bagi aku kalau diorang nak merengek depan aku sebab tak masakkan diorang maggie.

Manja? Abang aku yang manja.
pernah satu malam..

"Akak, abang lapar. Masakkan untuk abang kak. Kalau abang tak makan, abang boleh mati kak..." Sambil dia merengek depan pintu bilik aku pukul 1 pagi.
Apa aku jawab?
"Alaaa! masaklaaaa sendiriii! dah pukul berapa dahh nii! pergi jelah tidurrrr!!!"
Dan angin berlalu.
3 minit berlalu, aku dengar bunyi periuk jatuh la. bunyi hidupkan api la. bunyi cawan jatuh la.
(tak tahu laaa kalau memang terjatuh atau dia sengaja nak show off, 'takpelah kak. abang boleh masak sendiri')

at last, aku turun. "Tepi la! biar akak masak!!" Sambil aku tolak badan dia ke tepi.
"Yeayyyy akakk yeayyy akak masaak!" Sambil dia lompat-lompat dan tinggalkan aku sorang-sorang kat dapur.

Gais, mana aku tak sayang abang aku? k along. mohon jangan baca.

Tu tak lagi bila tengok movie, ttbe mata aku bocor. Masing-masing gelakkan aku sebab, "Eiiii akak! Itupun nak nangis?" Dan, perasaan sedih tadi pun hilang. Sama juga kalau aku nangis serius. Diorang tak gelakkan. Tapi diorang senyum-senyum sesama diorang dan keluar bilik. AKU TAHULAH KORANG GELAK KAT LUAR KAN!

k.

Siblings aku, tak macam orang lain. Perasaan sayang kitorang tak tunjuk dan tak pernah ungkap.

Allah. Mohon, janganlah adik-adik dan abang baca. Nanti, awkwerd pulak masing-masing. Kbye.

11 June 2016

Jurnah (SABAH)

Alhamdulillah. Settle dah jurnal ke Sabah after a year buat cerita ke Sabah tergantung. Nak menaip ni kena ikut mood. Dan lawaknya, mood nak menaip muncul selepas setahun. Klik link kat bawah untuk follow the story :)






Oh, lupa nak tambah. kitorang balik ke Sabah. sama macam dengan kitorang datang. Iaitu naik bas. Dan memakan masa berejam masyaAllah nak nangis kauu T.T


Ok, sekian travelog Brunei dan Sabah yang tak segempak yang disangka. Alhamdulillah selamat pergi dan pulang. Dan selamat juga membawa ibrah terus sentap dekat hati. Masih lagi berusaha istiqamah untuk dalam gerabak dakwah ni. Tipulah kalau rasa nak lari dan rasa kita tak layak nak bawa group usrah. Just rasa, 'selamat' bila kita hidup dengan kebaikan sendiri.

18 May 2016

Travelog : Sabah (Day 4)

Hari backpackers aku dan Amie. Alhamdulillah, lepas 2 hari berjalan dengan akhawat, kali ni jalan dengan amie. Yeah. Destinasi [rumah terbalik] [new Zealand-ayat cliché sikit] [Canopy walk]

Rumah terbalik.

Ni macam biasalah. Bila tiba-tiba semua terbalik, dengan kepala-kepala aku pun terbalik. Entrance fee tak ingat la pula berapa. Korang jangan terkejut bila semua barang dalam rumah terbalik taw, jangan terkejut kenapa aircond yang sepatutnya dekat atas boleh ada dekat bawah, and kenapa kerusi yang boleh dekat bawah boleh elok je gah dekat atas kepala korang. Doa banyak2 supaya dia tak jatuh. Ok?




Pekan Nabalu

Dekat sini, korang singgah je. Just setakat ambil gambar dan pusing-pusing tengok surrounding. Ok, sekali lagi aku tenggelam dalam kabus. Sejuk dia macam kat cameron highlands. but lagi sejuk sikit la ehh. Dan, tak perlu bawa sweater tebal-tebal, siap sarung tangan semua tu, tak perlu.


Ok, nak diceritakan kat sini, [cuba perah memory setahun yang lalu] Masa kitorang dekat atas ni, ada sekumpulan pakcik makan dekat satu pondok masa di pekan nabalu ni. macam comel je, pakcik yang dah agak berumur lepak dengan geng-geng dia, powe. uncle kat sabah, tak lepak dekat kedai kopi ok. dia lepak dekat pekan nabalu gais. pekan nabalu. ok, back to the topic. 

anjing banyak dekat sini. ada sekor anjing datang dekat pakcik-pakcik tu. aku perati je. aku tenung je. kalau aku, agak dah berlari masuk dalam kereta nangis laju-laju kot? aku tengok, stray dog tu macam lapar. erghh, anjing kot? pfft. maybe aku yang jarang dekat dengan anjing? and, pakcik tu watlekwatpis bagi anjing tu makan, and anjing tu makan dekat situ je gaiss. so behave. that uncle pun, sambung borak dengan geng-geng dia. so, melayu please jangan nak racist sangat dengan anjing eh.
                                     

New Zealand aka Desa Dairy Farm.


Awal2 masuk, lembu dah welcome dekat kitorang. Segan taw.

Waktu sampai ni, rasa nak menangis sebab hujan turun. Plus dengan sejuk dan salji [hiperbola k]. terlepas pulak kitorang nak tengok susu lembu kena perah. Thanks god sebab sampai sini. Untuk aku yang milk-lovers macam meroyan tengok susu asli and rasa mcam nak pasang lagu, acah buat MV sambil pegang kotak susu. K melebih.

Pernah nampak tak iklan ni dekat channel 393 atau 392? Ala yang dengan oppa SongJongKi tu? Takde? Belum publish lah kot.

Bila hujan, lembu pun berlari kesejukan. Melebih untuk kali ke-2.

Ni pun, cerita Aku Dia dan Kabus akan publish dekat TV3 pukul 7 tak lama lagi.

Tapi, alhamdulillah, abang lembu ni, sudi nak show-off body dia sambil makan rumput dalam hujan renyai-renyai kesejukan. Dan snap! Wuu, beria memasing dapat tengok lembu hitam putih. Yela, kat Malaysia kan lembu warna hitam, lembu warna coklat.
Alang-alang kat new Zealand ni, adil lah kalau nak terkejut tengok lembu hitam putih. Untuk abang lembu kat belakang, jaga diri baik-baik. Jangan hilang dalam kabus di perbukitan ok. Terima kasih sebab menyerikan bumi New Zealand selama ni.

Canopy walk


Yang ni, entrance kena bayar. Nak ambil gambar kena bayar untuk each camera. Bukan each picture eh. Matilanak kalua each picture. Nak video pun, bayar lain. Kalua sorok-sorok ambil gambar, nanti dekat atas tu ada guard minta kupon bayar. Ha kalua takde, memang kena bayar la juga kat atas tu.

Seronok. Dan kurang mencabar bagi siapa yang suka terejal dan Viking dan roller coaster 360 darjah macam aku dan amie. Bukan main bahagia kitorang usik geng depan dengan lompat-lompat kat kayu tu.


And, otw nak pergi canopy walk ni, korang akan meredah 'hutan' sikit. kena daki, tak lama. dalam 10min macam tu? Tapi, tak sesuai la dengan orang mengandung. k. k. And, sebelum nak pergi canopyy walk ni. tak perlu kot la semangat sampai kena pergi gym 1week before. no need, ok? Masa tengah mendaki nantilah korang akan jumpa binatang-binatang kecil macam siput (?) tak tahula apabenda binatang tu. kitorang terjumpa dia masa dalam hutan. and, agak besar. Dekat atas ni jugalah, korang akan nampak air terjun. Ok, means 'naik atas' ni takdelah suasana macam kabus di perbukitan tu. tidakk, canopy walk ni, or hot poring ni, dia dah turun dari bukit. macam awalnya, ke new zealand kan? haa situ peak dia. lebih kurang la.



Ok, dah sampai dekat canopy walk ni, alang-alang dah bayar untuk camera/video, silah bergambar. rugi kalau tak bergambar kat sini. Tak gayat mana lah. Tak tinggi pun jambatan ni. Kalau korang pandang bawah, korang rasa je korang dekat middle tinggi hutan. err, faham ke?  Tapi, tingginya, masih tak dapat gapai kabus ok?

Masa ni, tengah tengok hp. Teruja sampai rasa nak menangis sebab, new zealand kot gais T.T


15 May 2016

Travelog : Sabah (Day3)

A years later after tergendala travelog sabah.

[sambungan]
Lampu rumah terang benderang. Terpisat-pisat mata aku menahan silau.
“qiam…qiamm..” sayup suara akhawat mengejutkan yang lain. Bersama bangun berdiri dan sujud menyerahkan segala diri, jasad dan jiwa. Aku pantas bangun menuju ke arah tandas.

Cermin.

Bengkak mata aku.

Dahsyat nya menangis. Kemudian aku tersenyum, berbaloinya rasa bengkak ni.

Ya, kali ini dalam tahajud aku Berjaya menangis. Setelah sekian lama aku tinggalkan tangisan ikhlas ni, rasa jiwa aku segar kembali. Pernah satu ketika dulu, aku cuba menangis dalam tahajud, tetapi setitis pun tidak Berjaya tumpah. Seakan, hati aku sudah lagi tidak menerima tangisan yang ikhlas dan syahdu ni.

Dalam sujud aku menangis. Aku bersyukur. Terima kasih Allah. Kau hadirkan air mata ini untuk basahkan jiwa aku yang kering selama ini.

Day 3 dekat sabah, adalah hari terakhir daurah bersama akhawat yang lain. Dan, aku masih juga membisu, tidak mampu nak berborak dan bercurahat dengan jiwa yang lain.

Sebab, aku ni pendiam. (?) *sila gelak sekarang*
Yes. Aku pendiam. Aku tak boleh nak memulakan bicara dengan orang baru. Rasa macam, alaa-alaaaa pleaseeee jangan cakap dengan aku. hahahaXD

Mereka buat bulatan sebesar-besarnya, memuatkan kesemua ahli rumah dan ahli daurah. Waktu ini, aku berjauhan dengan Amie. Dalam hati cakap, survive sendiri boleh tak jie? Takkan nak berkepit dengan Amie je sepanjang daurah ni? Ok ok. Aku survive.

Ok. Fc menuding jari ke arah seseorang untuk memberikan khulasah program. Kemudia, dia pula akan menuding jari kea rah orang pilihannya sendiri. Amie terpilih!

Tapi aku tidak.

(ergh! Cakap something jihan!) satu suara dalam jiwa menjerit.

Aku memandang sekeliling.
Takde orang nak pilih aku ke? Cettt! Memang tak dear, sebab kau bukannya bagi function apa-apa masa daurah. Fc bersuara, “ada yang nak cakap lagi?”

Aku mendiamkan diri. Cakap something la gile!
Ahh, why la susah sangat nak cakap ni!!

Entah. Aku rasa agaknya FC memang nak suruh aku yang cakap. Dan dia memang nak aku sendiri yang berani tampil? Kan? Siapa tahu?

“Errr, saya nak cakap sikit..” (GELAK SENDIRI) finally, tahu juga nak bersuara aku ni. Semua mata memandang aku. Adrenalin aku mula bergetar. Jangan la pandang aku.

“Tapi… sorry sebab, nak cakap KESELURUHAN program.” Akhirnya debaran aku berkurang. Seakan tiba-tiba aku menjadi serius.

Semua mengangguk memberikan kebenaran kepada aku.

“Malam tadi, sebenarnya bagi impak yang paling maksima dalam diri. Saya berjalan, langgar dinding, jalan langgar carpet. Dalam hati fikir, padan muka Allah dah tak nak terima kau!” aku bercerita serius.

Mereka tergelak mendengar cerita aku.

“then, bila dengar ibrah.. baru tahu, sebenarnya nak bagitahu, sampai bila kita nak jadi bodoh untuk diri sendiri? Sampai bila nak bermain-main dalam padang sendiri? Takkan takde peningkatan langsung. Kan?”

Mereka tergelak lagi.

“minta maaf, sebab, diri ni sebenarnya, bukanlah orang yang telus follow usrah selama ni. Jauh-jauh, kat sini juga Allah bagi ibrah dan petunjuk. Bukan senang nak pecahkan ego sendiri. Kan?”
Dan ibrah aku menjadi yang terakhir dalam daurah SH di Sabah. Selepas bersalaman, mereka yang lain bergerak pulang ke RI masing-masing.

Lepas tu, memasing belek phone transfer gambar. Puasnya rasa dalam hati kali ini. Dalam hati, aku mengucapkan jutaan jzkk dekat Amie, sebab.. woi kerasnye kepala kau nak ajak aku pergi daurah ni kan. But, still alhamdulillah. Tq awak

ni team daurah sh sabah <3 p="">

Dan malam tu, misi backpackers baru bermula. Hiks!
Naik teksi ke kota, makan dekat warung-warung belakang bangunan. Dan terus jumpa paklong! Alhamdulillah. Ok malam tu, 2 kali dinner.


Sebab tak menahan lapar masa keluar RI. Dan kedua beberapa minit lepas dinner yang pertama, Masa ni kenyang, hanya Allah je tahu. Ye lah. dinner, korang boleh imagine tak yang kami makan nasi dengan ikan dengan sayur semua pakej? takpe. jalan lah dalam beberapa km pergi hotel paklong, and jumpa diorang kat sana. Bahagia dapat jumpa paklong dengan maklong. bukan senang nak jumpa diorang. lagi-lagi ada 2 cucu diorang dengan keluarga sepupu, bang min. anak sulung paklonh. paklong belanja dinner besar dengan udang dengan ayam dengan ikan dengansegalajenismakananpalingsedapdekatsabah. Allahu. Tambah lagi isi padat dalam perut! Paklong dan maklong, kiss sikit!





After that, kami berdua buat aktiviti paling menyeronokkan di dunia bagi perempuan. Yes. 

Shopping!

Untuk ibu settle.

Untuk ayah settle.

Untuk along settle.

Untuk oman settle.

Untuk adik settle.

Untuk aku, sampai sekarang belum settle. (?)

Malam tu, tidur dekat hotel paklong. Dan ahhh, sedapnya dapat tidur dekat katil hotel dengan lampu gelap macam ni. aku melepaskan hela nafas yang terbeban selama ni. pandangan gelap. selamat malam Sabah.

*K tunggulah 2017. baru ada update day4. Tak-tak. aku gurau. doakan la rajin nak update pasal sabah. Berpeluh dah nak menghabiskan cerita ni.